Οι στατίνες προστατεύουν τους διαβητικούς από τύφλωση και ακρωτηριασμούς

statines diavhtikoi 4Οι στατίνες, φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη (χοληστερίνη), φαίνεται πως  προστατεύουν από την τύφλωση και τους ακρωτηριασμούς εξαιτίας του διαβήτη, βρήκαν Δανοί ερευνητές σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι διαβητικοί που λάμβαναν στατίνες είχαν μέχρι και 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις επιπλοκές.

Περίπου το 29% των ασθενών με διαβήτη υποφέρει από βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία των οφθαλμών, κάτι που οδηγεί σε προβλήματα όρασης ενώ το 10% εμφανίζει έλκη στα πόδια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι στατίνες μπορούν να έχουν το πλεονέκτημα της μείωσης της φλεγμονής στα μάτια αλλά και στα νεύρα των άκρων κάτι που σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ένα πόδι να ακρωτηριαστεί.

Οι ερευνητές εξέτασαν 62.716 ασθενείς με διαβήτη, ηλικίας άνω των 40 ετών, κατά τη διάρκεια τριών ετών. Το ένα τέταρτο από αυτούς έτυχε να λαμβάνουν στατίνες για την υψηλή χοληστερόλη, αλλά οι υπόλοιποι δεν έπαιρναν αυτά τα χάπια.

Η μελέτη, έδειξε ότι οι ασθενείς που λάμβαναν στατίνες είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα όρασης και 34% λιγότερο να κινδυνεύσουν από βλάβη των νεύρων. Επίσης ήταν 12% λιγότερο πιθανό να πάθουν γάγγραινα στο πόδι ως αποτέλεσμα έλκους που προκαλείται από βλάβη των νεύρων.

Μειώνουν τις φλεγμονές

Οι Δανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Børge Nordestgaard, διευθυντής γιατρός στην κλινική βιοχημεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης στη Δανία, έμειναν έκπληκτοι από τα αποτελέσματα. Περίμεναν ότι οι στατίνες θα έκαναν τους ασθενείς πιο πιθανό να παρουσιάσουν επιπλοκές, επειδή αυξάνουν περαιτέρω τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα (αυτή είναι μια γνωστή παρενέργεια των στατινών). Αλλά φαίνεται πως οι στατίνες μειώνουν τη φλεγμονή στα νεύρα, εμποδίζοντας τις βλάβες τους.

Ο δρ David Preiss, από το καρδιαγγειακή κέντρο έρευνας του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, δήλωσε: «Οι στατίνες έχουν επίσης αντι-φλεγμονώδεις επιδράσεις που μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της μικροαγγειακής νόσου (στα μικρά αιμοφόρα αγγεία) στο μάτι ή στα νεφρά. Προς το παρόν, όμως, κάθε όφελος των στατινών σχετικά με τις αγγειακές επιπλοκές παραμένει αναπόδεικτη».

Και ο Simon O’Neill, από την φιλανθρωπική οργάνωση Diabetes UK, δήλωσε: «Θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να ανακαλυφθεί αν οι στατίνες μπορούν να βοηθήσουν ενεργά στη μείωση των διαβητικών επιπλοκών. Ο καλύτερος τρόπος για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο των επιπλοκών είναι με τη λήψη φαρμάκων για το διαβήτη, με τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και με την κατανάλωση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής».

Τον Ιούλιο του 2014 εκδόθηκαν στη Βρετανία αμφιλεγόμενες κατευθυντήριες γραμμές προτρέποντας τους παθολόγους να συνταγογραφούν στατίνες για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Υπάρχουν νέες έρευνες που συμπεραίνουν ότι οι στατίνες προστατεύουν και από άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι ήταν πολύ νωρίς για τους γιατρούς να συνταγογραφούν στατίνες σε όλους τους ασθενείς με διαβήτη για την πρόληψη των επιπλοκών.

Δείτε επίσης