Η Crest συμφώνησε να αφαιρέσει το πολυαιθυλένιο από την οδοντόκρεμα της

crest 4 plastikoΊσως να ξέρετε ότι η οδοντόκρεμα Crest περιέχει κάποια μικροσφαιρίδια. Αποδεικνύεται τελικά ότι είναι στην πραγματικότητα κατασκευασμένα από ένα μη βιοδιασπώμενο πλαστικό, το πολυαιθυλένιο.

Μετά από πολλά παράπονα Αμερικανών οδοντιάτρων οι  οποίοι παρατήρησαν αυτήν την πλαστική ουσία στα ούλα των ασθενών τους, η Procter & Gamble  συμφώνησε να αφαιρέσει το εντελώς περιττό και ενδεχομένως επικίνδυνο συστατικό.

Αλλά δεν είναι η πρώτη εταιρεία που κατηγορείται για τοποθέτηση πλαστικού σε “υγιεινά” προϊόντα. Το ερώτημα είναι γιατί υπήρχε αυτό το πλαστικό εξ αρχής.

Η  κατασκευάστρια εταιρεία της Crest υποσχέθηκε ότι μέσα σε έξι μήνες θα αφαιρέσει τα πλαστικά μικροσφαιρίδια για το οποία η ίδια παραδέχτηκε ότι δεν έχουν να κάνουν απολύτως τίποτα με τη βελτίωση της στοματικής υγιεινής. Η εταιρία ανέφερε ότι ο κύριος σκοπός των πλαστικών σφαιριδίων ήταν η αισθητική και πρόσθεσε ότι το πολυαιθυλένιο είναι “ασφαλές, αδρανές συστατικό που χρησιμοποιείται για την παροχή χρώματος.”

Όμως το πολυαιθυλένιο δεν είναι σίγουρο ότι είναι ασφαλές. Η συναίνεση μεταξύ των Αμερικανών οδοντιάτρων είναι ότι η ενσωμάτωση μικροσκοπικών πλαστικών κομματιών στα ούλα ενός ανθρώπου δεν μπορεί ποτέ να είναι καλό πράγμα. “Αν μένει στα ούλα, μπορεί δυνητικά να προκαλέσει ερεθισμό,” λέει ο δρ Μπράιαν Μουρ, οδοντίατρος στο Κεντάκι. “Κάθε φορά που έχετε οποιαδήποτε ξένο σώμα στην γύρω από τα δόντια σας, είναι ένα γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθούν βακτήρια”.

Παραδόξως, η Procter & Gamble δεν διαφώνησε για τις δυνητικές παρενέργειες της ουσίας. “Αν και το συγκεκριμένο συστατικό είναι μέρος μιας ευχάριστης εμπειρίας όσον αφορά το βούρτσισμα των δοντιών, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη επιθυμία εκ μέρους των καταναλωτών για να καταργήσουμε αυτό το συστατικό,  κι έτσι θα κάνουμε”, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Πλαστικά στα τρόφιμα

Υπάρχει μια άσκοπη χρήση πλαστικών ουσιών σε πολλά προϊόντα οικιακής χρήσης και ομορφιάς, ακόμα και σε τρόφιμα, κάτι που πρέπει να απαγορευτεί, λένε οι ειδικοί.

Το 2014 ήρθε στο φως στις ΗΠΑ ότι ένα από τα “λευκαντικά” που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του ψωμιού της εταιρείας Subway ήταν το ίδιο πλαστικό που χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία από χαλάκια γιόγκα και αδιάβροχες μπότες.

Εξαιτίας του θορύβου που προκλήθηκε, η Subway αφαίρεσε από τη ζύμη αυτό το λευκαντικό. Δυστυχώς όμως, όπως αποκάλυψε το Reuters, εκατοντάδες αμερικανικά τρόφιμα περιέχουν πλαστικά παράγωγα, όπως π.χ. το ψωμί, οι τορτίλλες και η πίτσα.

Δείτε επίσης