Πολύτιμη η ζυγαριά για τον έλεγχο του βάρους μετά τη δίαιτα

zygaria baros diaita 4Οι μελέτες δείχνουν ότι όλες οι δίαιτες μπορεί να είναι αποτελεσματικές, αλλά το πρόβλημα είναι πως να διατηρήσει κάποιος το βάρος του αφού χάσει τα περιττά κιλά. Πρόκειται για τη λεγόμενη φάση “συντήρησης” αλλά φαίνεται πως κανείς ακόμα δεν έχει βρει το μυστικό της.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Public Health, το κλειδί για τη διατήρηση του χαμηλού βάρους όταν έχει τελειώσει η δίαιτα ίσως να βρίσκεται σε μια πολύ απλή συνήθεια, στο τακτικό ζύγισμα.  Οι ερευνητές τονίζουν ότι η ζυγαριά είναι ένα πολύτιμο «εργαλείο» που μας βοηθά να ελέγχουμε αντικειμενικά το βάρος μας ώστε να μην ξεφύγουμε.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ διαπίστωσαν ότι η συχνότητα με την οποία ζυγιζόμαστε για να διαπιστώσουμε το βάρος μας επηρεάζει τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας.

Η ζυγαριά μάς κάνει πιο προσεκτικούς με το φαγητό

Στη μελέτη, όσοι από τους συμμετέχοντες ζυγίζονταν μία φορά την εβδομάδα, μετά το τέλος της δίαιτας, κατάφεραν να κερδίσουν λιγότερο βάρος.  Το εύρημα είναι σημαντικό, δεδομένου ότι όσοι ακολουθούν μια δίαιτα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχουν την τάση να ξαναπαίρνουν τα χαμένα κιλά. Όπως ο καθένας που έχει κάνει δίαιτα ξέρει ότι η σκληρή δουλειά αρχίζει στην πραγματικότητα αφού χαθούν τα κιλά.

Οι ερευνητές ζήτησαν από περίπου 1.000 γυναίκες και άνδρες που είχαν καταφέρει να χάσουν βάρος να ζυγίζονται σε εβδομαδιαία βάση για διάστημα 12 μηνών. Σε μια άλλη ομάδα εθελοντών, οι ερευνητές δεν έδωσαν καμία οδηγία για το πώς δε θα πάρουν τα κιλά που έχασαν.

Οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας κατάφεραν να διαχειριστούν το βάρος τους πιο αποτελεσματικά από αυτούς της δεύτερης ομάδας. Η πρώτη ομάδα κέρδισε κατά μέσο όρο 1,2 κιλά ενώ η δεύτερη ομάδα κέρδισε 1,8 κιλά ύστερα από 12 μήνες.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι πως ο τακτικός έλεγχος του βάρους μάς απομακρύνει από τον πειρασμό των περισσότερων θερμίδων. Όταν ζυγιζόμαστε τακτικά προσέχουμε περισσότερο τι και πόσο τρώμε.

Δείτε επίσης