Μέγαρο Μουσικής 2014-2015: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Bαλέρι Γκέργκιεφ, Λεωνίδας Καβάκος, Ντανιέλε Γκάτι, Ζούμπιν Μέτα, Σβετλάνα Ζαχάροβα. Τα παραπάνω είναι μερικά, μόνο, από τα λαμπερά ονόματα που θα εμφανιστούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την καλλιτεχνική περίοδο 2014-2015.

Το πρόγραμμα της σεζόν παρουσιάστηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιώργο Κουρουπό με πυρήνα το θεμελιώδες στοιχείο της ύπαρξής του: την κλασική μουσική.

Tο πρόγραμμα

Πέρα από τις δημοφιλείς σειρές («Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Μαέστροι», «Μεγάλοι Ερμηνευτές», «Γέφυρες» κ.α) οι οποίες συνεχίζονται, ο προγραμματισμός του Μεγάρου κινείται σε μια σειρά άξονες: στήριξη ελληνικής δημιουργίας, συνεργασίες με άλλους φορείς (KOA, EΛΣ κ.α) χορός και θέατρο, εκπαιδευτικές δράσεις κ.α

Το Megaron Plus ενισχύεται με ενδιαφέρουσες προτάσεις. Ανάμεσά τους η συνεργασία με το London School of Economics την οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Μεγάρου Ιωάννης Μάνος και αφορά σ’ έναν κύκλο διαλέξεων-μαθημάτων από καθηγητές του LSE.

«Το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2014-2015 όχι μόνο συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του ΜΜΑ στα χρόνια της κρίσης, αλλά διευρύνει αυτή την επιτυχημένη απάντηση στην πρόκληση των καιρών» σημειώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας.

Επιλογές από το πρόγραμμα

Στον κύκλο Διεθνείς Ορχήστρες, η Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» θα φιλοξενήσει τη London Symphony Orchestra υπό τον Βαλέρι Γκέργκιεφ, που θα ερμηνεύσει δύο συνθέτες-ορόσημα της ρωσικής μουσικής (Τσαϊκόφσκι και Προκόφιεφ), με σολίστ στο πιάνο τον Ντένις Ματσούεφ (28/9).

Την αριστουργηματική Λουτσία ντι Λαμμερμούρ του Ντονιτσέττι (σε συναυλιακή μορφή) παρουσιάζει στον κύκλο Όπερα η Συμφωνική της ΝΕΡΙΤ υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού (24 και 26/3), ενώ στον ίδιο κύκλο εντάσσεται η ροκ όπερα Alexander The Great, σε μουσική Κωνσταντίνου Αθυρίδη και σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου και Κ. Αθυρίδη (συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του ΜΜΑ, στις 27, 28/2 και 1/3).

Ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος σε ρόλο συνθέτη δημιουργεί την παράσταση Εκεί που δεν ταξίδεψα ποτέ, σε ποίηση Κάμμινγκς, με τη σκηνοθετική συμβολή του Αργύρη Ξάφη (3 και 4/11).

Η παραπάνω εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο Μουσικό Θέατρο, όπως εξάλλου και η μπαρόκ όπερα Αφροδίτη και Άδωνι» του Τζον Μπλόου, σε σύλληψη-σκηνοθεσία Ανδρέα Λινού, από την Καμεράτα με τον τσεμπαλίστα Μάρκελλο Χρυσικόπουλο (6-8/2).

Στον κύκλο Θέατρο στο Μέγαρο, ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί το αριστούργημα του Μπωμαρσαί Ο γάμος του Φίγκαρο (τον Φεβρουάριο).

Τον κύκλο Χορός στο Μέγαρο ανοίγει η «απόλυτη μπαλαρίνα» Σβετλάνα Ζαχάροβα σε ένα χριστουγεννιάτικο γκαλά χορού που συνδυάζει κλασικές με μοντέρνες χορογραφίες (11-13/12).

Η σύγχρονη μουσική δημιουργία έχει σημαντική θέση στο Μέγαρο, όπου παρουσιάζονται συνθέσεις του 20ού και 21ου αιώνα, όπως οι συναυλίες του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής υπό τον Θόδωρο Αντωνίου (13/10, 11/2 και 12/5).

Δυνατή είναι και η εμφάνιση της Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, όπως η παρουσίαση του «Γκαλά με τους κορυφαίους κόντρα τενόρους του κόσμου» (Μαξ-Εμάνουελ Σέντσιτς, Χαβιέ Σαμπάτα, Βινς Γι, Γιούρι Μινένκο) στις 23/10.

Στον μαγικό κόσμο της ποίησης μας εισάγει ο κύκλος Ημέρες Ποίησης, όπου ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, η συναυλία με τραγούδια του Νίκου Κυπουργού από τη «Λιλιπούπολη» και τα «Μυστικά του κήπου», στην οποία συμμετέχουν η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Δώρος Δημοσθένους και η Ορχήστρα Κυκλάδων (15/3).

Τέλος, ο κύκλος Ελληνικό Τραγούδι παρουσιάζει την Ελεωνόρα Ζουγανέλη να ερμηνεύει αξέχαστα «Τραγούδια της Μελίνας» στο πολύ επιτυχημένο αφιέρωμα «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» (7 και 8/11, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη).

Στον ίδιο κύκλο εντάσσονται οι συναυλίες κι άλλων γνωστών τραγουδιστών, όπως της Γιώτας Νέγκα, της Ανδριάνας Μπάμπαλη, του Γιάννη Κότσιρα, του Χάρη Ανδριανού και του Άγγελου Παπαδημητρίου, στο αφιέρωμα στον Κώστα Γιαννίδη, με τίτλο «Να γιατί ακόμα σ’ αγαπώ» (3 και 4/12), του Γιώργου Νταλάρα σε τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή, στο αφιέρωμα για τα δέκα χρόνια από τον θάνατό του, με τίτλο «Τι σημαίνει αγάπη» (12-14/2), καθώς και της Άλκηστης Πρωτοψάλτη (25, 26 και 28/2) και του Μανώλη Μητσιά (21-22/4 2015).

Δείτε επίσης