Οι ημικρανίες με αύρα διπλασιάζουν τον κίνδυνο για νόσο Πάρκινσον

hmikranies parkinsonΑμερικανοί ερευνητές αναφέρουν σε  μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology ότι οι μεσήλικες που ταλαιπωρούνται από ημικρανίες με αύρα έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν νόσο Πάρκινσον ή άλλες κινητικές διαταραχές αργότερα στη ζωή τους.

Η μελέτη, που διήρκησε 25 χρόνια, περιέλαβε 5.620 άτομα, ηλικίας 33-65 ετών στην έναρξή της. Από αυτούς, οι 1.028 έπασχαν από συχνούς πονοκεφάλους, οι 238 από ημικρανίες και οι 430 από ημικρανίες με αύρα (με τον όρο αύρα εννοούνται κάποια νευρολογικά συμπτώματα που αφορούν την όραση, την κίνηση και την ομιλία, τα οποία προηγούνται του πόνου ή τον συνοδεύουν).

Όπως γράφουν οι ερευνητές , όσοι είχαν ημικρανίες με αύρα είχαν διπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με νόσο Πάρκινσον έως το τέλος της μελέτης. Ενώ μόλις το 1,1% των ατόμων χωρίς πονοκεφάλους είχαν διαγνωστεί με Πάρκινσον, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,4% για όσους είχαν ημικρανίες με αύρα.

Ψάχνοντας την αιτία

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συσχέτιση οφείλεται στην δυσλειτουργία του συστήματος ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Η ντοπαμίνη είναι μία ουσία που παίζει καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνία των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους. Δεν πιστεύουν πάντως ότι η νόσος Πάρκινσον είναι δυνατόν να έχει αιτία τα φάρμακα που χορηγούνται για την ημικρανία, παρότι κάποια από αυτά μπλοκάρουν την ντοπαμίνη.

Μια ιδέα που έχει προταθεί είναι ότι τα άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες έχουν μεγαλύτερη εναπόθεση μετάλλων, π.χ. σίδηρο, στον εγκέφαλό τους και ειδικότερα στις περιοχές που ευθύνονται για την κίνηση των μυών, κάτι που ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο Πάρκινσον.

Όπως εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης Ανν Σερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων & Σωμάτων Ασφαλείας του Μαίρυλαντ, η δυσλειτουργία του συστήματος ντοπαμίνης έχει προταθεί εδώ και χρόνια ως πιθανή αιτία της ημικρανίας, ενώ είναι τεκμηριωμένο ότι αποτελεί αιτία της νόσου Πάρκινσον. Συνεπώς, «τα νέα ευρήματα πρέπει να οδηγήσουν σε περαιτέρω έρευνες για να εξεταστεί η συσχέτιση σε γενετικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί πάντως ότι τα άτομα αυτής της μελέτης επιλέχθηκαν από μια άλλη που έγινε στην Ισλανδία και είχε ως αντικείμενο τα καρδιακά νοσήματα. Έτσι τα άτομα αυτά δεν εξετάστηκαν με μεγάλη ακρίβεια και συνεπώς χρειάζονται νέες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η σχέση ημικρανιών με τη νόσο Πάρκινσον.

Δείτε επίσης