Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (και ειδικά το ρύζι) βοηθούν στον ύπνο

ryzi ypnosΕπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και άλλα ερευνητικά κέντρα της Ιαπωνίας, βρήκαν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One ότι το ρύζι βοηθάει στον καλό ύπνο ενώ τα λαζάνια τον εμποδίζουν. Το ψωμί, οι πίτσες, οι φρυγανιές και γενικότερα τα αρτοσκευάσματα δεν ασκούν επίδραση, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συμπεράνει ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη σχετίζεται με την καλή ποιότητα του ύπνου. Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα έπειτα από την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι, τόσο περισσότερο και επί περισσότερη ώρα αυξάνεται το “ζάχαρο” του αίματος, δηλαδή η γλυκόζη.

Μια αυστραλιανή μελέτη έχει δείξει ότι ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφίμων επηρεάζει τη συγκέντρωση του αμινοξέος τρυπτοφάνη, σε σχέση με τα υπόλοιπα αμινοξέα. Αυτό προκαλεί υπνηλία διότι αυξάνει την μελατονίνη. Έχει βρεθεί ότι οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη το βράδυ φέρνουν ύπνο 10 λεπτά γρηγορότερα από τις τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι Ιάπωνες ερευνητές μελέτησαν την επίδραση που έχουν στον ύπνο τρεις τροφές που περιέχουν αρκετό άμυλο: το ρύζι, το ψωμί και τα λαζάνια. Ο γλυκαιμικός δείκτης των ψωμιών που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν μεταξύ  51 και 74, των λαζανιών μεταξύ 46 και 47, και του ρυζιού ήταν 77.

Το ρύζι ευνοεί τον ύπνο

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες και την ποιότητα του ύπνου 1.848 ανδρών και γυναικών ηλικίας 20-60 ετών.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, καθώς και ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της ποιότητας του ύπνου τους που λάμβανε υπ’ όψιν τον χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να κοιμηθεί όταν είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι, τη διάρκεια του ύπνου, το πόσο ήσυχα κοιμάται, την συχνότητα έγερσης μέσα στη νύχτα, την λήψη υπνωτικών και το πόσο ξεκούραστος νιώθει όταν ξυπνάει.

Όπως διαπιστώθηκε, οι εθελοντές που συνήθιζαν να καταναλώνουν ρύζι για βραδινό είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα στον ύπνο τους σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λαζάνια. Η κατανάλωση ρυζιού σχετίσθηκε με καλύτερη γενική βαθμολογία σε όλες τις παραμέτρους αξιολόγησης του ύπνου, καθώς και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Η κατανάλωση των λαζανιών σχετίσθηκε με πιο συχνή διαταραχή του ύπνου, υψηλότερα επίπεδα πρωινής δυσλειτουργίας, αυξημένη χρήση υπνωτικών φαρμάκων, φτωχότερη ποιότητα ύπνου και περισσότερη ώρα στριφογυρίσματος στο κρεβάτι. Η κατανάλωση ψωμιού και προϊόντων άρτου δεν φάνηκε να επηρεάζει τον ύπνο.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να εξηγούνται από τις διαφορές στις τιμές του γλυκαιμικού δείκτη. Επιπλέον, το ρύζι περιέχει μελατονίνη, κάτι  επίσης παίζει ρόλο.

Δείτε επίσης