Αραίωση μαλλιών: Στρες ή γονίδια;

EJO 101Το στρες μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, αλλά σε τι βαθμό; Μια νέα μελέτη που έγινε στη Βρετανία για λογαριασμό εταιρείας καλλυντικών έδειξε ότι οι γυναίκες που βρίσκονται σε υψηλή μισθολογική κλίμακα πιστεύουν περισσότερο από τις γυναίκες που κερδίζουν λιγότερα χρήματα ότι το άγχος είναι η αιτία της τριχόπτωσης.

Από την άλλη μεριά, οι άντρες που βρίσκονται σε αντίστοιχη καλά αμειβόμενη θέση πιστεύουν πως τα κακά γονίδια είναι ο ένοχος για την αραίωση των μαλλιών τους. Τι ισχύει λοιπόν;

Η αραίωση μαλλιών επιδεινώνεται με το άγχος – η μεταμόσχευση δίνει λύση

Όπως επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός δρ Αναστάσιος Βεκρής «το στρες ναι μεν παίζει κάποιο ρόλο στην τριχόπτωση, αλλά όχι τον καθοριστικό. Η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία που είναι εντοπισμένη στους άντρες στην κορυφή του κεφαλιού και τους κροτάφους οφείλεται κατά 81% σε κληρονομικότητα. Αντίθετα στις γυναίκες το στρες και ειδικά οι ορμόνες παίζουν πιο μεγάλο ρόλο. Δεν είναι τυχαίο που στις γυναίκες η τριχόπτωση εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία, λίγο μετά τον τοκετό αλλά και στην εμμηνόπαυση».

Όσο για την αντιμετώπιση; Ο δρ Βεκρής προτείνει σε ήπια προβλήματα π.χ. εποχιακής τριχόπτωσης, θεραπεία PRP, δηλαδή μεσοθεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, από το αίμα του ασθενή. Σε κάποιες περιπτώσεις επίσης χορηγούνται εξειδικευμένα προϊόντα κατά της τριχόπτωσης.

Τέλος, όταν υπάρχει ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία ο γιατρός συστήνει μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE. «Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που δεν αφήνει σημάδια και ουλές. Ολοένα περισσότεροι νέοι άνθρωποι αποφασίζουν σήμερα να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση με πιο πυκνά μαλλιά. Μέσα σε ένα χρόνο κάποιος βλέπει ένα αποτέλεσμα που κατά 95% κρίνεται επιτυχημένο».

Μάθετε περισσότερα από το site της Advanced Hair Clinics.

Δείτε επίσης