Ο ύπνος σε κρύο δωμάτιο επιταχύνει το μεταβολισμό

ypnos andras thermide kryo 4Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή υγεία αλλά και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Τώρα μια μελέτη βρήκε ότι μπορούμε να χάνουμε περισσότερες θερμίδες στον ύπνο μας αν η θερμοκρασία του δωματίου είναι χαμηλή και βέβαια δεν χρησιμοποιούμε βαριά σκεπάσματα. Επιπλέον βρήκε ότι το ψύχος αυξάνει τον καφέ λιπώδη ιστό μας.

Επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ διαπίστωσαν πως όταν κάποιος αισθάνεται κρύο στον ύπνο του, αυξάνει τον μεταβολισμό του και ενεργοποιεί το καφέ λίπος του προκειμένου να κρατηθεί ζεστός.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes, οι ερευνητές έπεισαν πέντε υγιείς νέους άνδρες 21 ετών να κοιμηθούν σε ελεγχόμενους για τη θερμοκρασία τους θαλάμους επί τέσσερις μήνες. Οι άντρες έκαναν μια φυσιολογική ζωή κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών και στη συνέχεια επέστρεφαν κάθε βράδυ στις 8 για ύπνο στους θαλάμους τους. Όλα τα γεύματα δόθηκαν απλώς για να κρατήσουν το βάρος τους σταθερό ενώ τα κλινοσκεπάσματα ήταν λεπτά.

Το καφέ λίπος μπορεί να αυξηθεί

Τον πρώτο μήνα, οι ερευνητές κράτησαν τα υπνοδωμάτια στους 24 βαθμούς Κελσίου, που θεωρείται μια ουδέτερη θερμοκρασία. Τον επόμενο μήνα, η θερμοκρασία μειώθηκε στους 19  βαθμούς -αυτή η θερμοκρασία διεγείρει τις καύσεις στο καφέ λίπος αλλά δεν φέρνει ρίγος,.  Τον τρίτο μήνα, η θερμοκρασία επανήλθε στους 24 βαθμούς και στον τέταρτο μήνα ανέβηκε στους 27 βαθμούς Κελσίου. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της μελέτης, μετριόταν τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα των εθελοντών. Επίσης μετριόταν η ποσότητα του καφέ λίπους. Οι άνδρες εκτέθηκαν στις προαναφερόμενες θερμοκρασίες για περίπου 10 ώρες κάθε μέρα.

Η χαμηλή θερμοκρασία, αποδείχθηκε, ότι άλλαξε τα σώματα των ανδρών αισθητά. Μετά από τέσσερις εβδομάδες του ύπνου στους 19 βαθμούς Κελσίου, οι άνδρες είχαν αυξήσει κατά 42% τον όγκο του καφέ λίπους τους και κατά 10% το μεταβολισμό τους. Βελτιώθηκε επίσης η ευαισθησία τους απέναντι στην ινσουλίνη. Οι αλλαγές ήταν σημαντικές, ανέφερε Francesco S. Celi, καθηγητής στο Virginia Commonwealth University.

«Στην έρευνά μας συμμετείχαν νεαροί, υγιείς άντρες. Όσοι κοιμήθηκαν σε κρύα δωμάτια είχαν μεταβολικά πλεονεκτήματα, που θα μπορούσαν με την πάροδο του χρόνου να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και άλλων μεταβολικών προβλημάτων όπως είναι η παχυσταρκία», δήλωσε ο Celi.

Δείτε επίσης