Εκχύλισμα αρώνιας βοηθάει στην αντικαρκινική θεραπεία

aronia karkinos 4Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον και του Νοσοκομείου του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου υποστηρίζουν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Pathology ότι η αρώνια (chokeberries), μια ποικιλία μούρων, μπορεί να βοηθάει τα συμβατικά αντικαρκινικά φάρμακα να εξοντώσουν περισσότερα καρκινικά κύτταρα.

Η μελέτη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και τα πειράματα διεξάγονται σε εργαστηριακό περιβάλλον (σε δοκιμαστικό σωλήνα) σε δείγματα καρκινικών κυττάρων.

Η αρώνια είναι φυλλοβόλος θάμνος της οικογένειας ροδίδες, ιθαγενής της ανατολικότερης Βόρειας Αμερικής που απαντάται κυρίως σε υγρά δάση και σε έλη. Χρησιμοποιείται μερικές φορές ως λαϊκό φάρμακο για τον πονοκέφαλο. Καλλιεργείται και στην Ελλάδα.

Οι πολυφαινόλες

Οι επιστήμονες δοκίμασαν εκχύλισμα της αρώνιας σε δείγμα παγκρεατικού καρκίνου. Πρόκειται για δύσκολη μορφή καρκίνου, με μέσο προσδόκιμο επιβίωσης τους έξι μήνες μετά τη διάγνωση. Παρατήρησαν ότι όταν χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο εκχύλισμα μούρων, μαζί με την χημειοθεραπευτική δραστική ουσία γεμσιταμπίνη, εξοντώθηκαν περισσότερα καρκινικά κύτταρα στο δοκιμαστικό σωλήνα, συγκριτικά με τη μονοθεραπεία με το αντικαρκινικό φάρμακο. Το εκχύλισμα αρώνιας δεν είχε καμιά επίδραση στα φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, επειδή η αρώνια περιέχει πολυφαινόλες, αυτές οι χημικές ουσίες είναι ικανές να μειώσουν τις επιβλαβείς επιδράσεις των καρκινικών κυττάρων στον οργανισμό. Κάτι που είχε διαπιστωθεί και από παλαιότερη μελέτη της ίδιας επιστημονικής ομάδας σε καρκινικά εγκεφαλικά κύτταρα.

«Η μελέτη είναι σε προκαταρκτικό στάδιο και θα πρέπει να την συνεχίσουμε για να κατανοήσουμε βαθύτερα τη συνέργεια χημειοθεραπείας και μούρων. Άρα, προς το παρόν, το κοινό δεν θα πρέπει να σπεύσει να αγοράσει οποιοδήποτε διατροφικό συμπλήρωμα περιέχει εκχυλίσματα μούρων», διευκρινίζει ο δρ Μπασιρ Λουαλιντ, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, και επικεφαλής της έρευνας.

Δείτε επίσης