Ο διαβήτης τύπου 2 απειλεί και αυτούς που έχουν κανονικό βάρος

diaviths varos 4Έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε το διαβήτη τύπου 2 με την παχυσαρκία και πράγματι πάνω από το 85% των διαβητικών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 1). Εξ’ αυτού του λόγου μάλιστα ορισμένοι γιατροί θεωρούν ότι η αιτία του διαβήτη τύπου 2 είναι η παχυσαρκία, κάτι για το οποίο υπάρχει διαμάχη στους επιστημονικούς κύκλους.

Τώρα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη ένας στους 10 ανθρώπους που μαθαίνουν ότι έχουν τύπου 2 διαβήτη δεν είναι παχύσαρκοι, αλλά έχουν απολύτως φυσιολογικό βάρος, ενώ μπορεί ακόμα να είναι και αδύνατοι (λιποβαρείς).

Να σημειωθεί μάλιστα ότι ο διαβήτης τύπου 2, εφόσον εκδηλωθεί είναι πιο επικίνδυνος για τους αδύνατους σε σχέση με αυτούς που έχουν παραπανίσιο βάρος.

Το 11,3% έχει κανονικό βάρος

Τη νέα ανάλυση πραγματοποίησαν ερευνητές από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Diabetes UK, οι οποίοι εξέτασαν τον ιατρικό φάκελο περισσότερων από 200.000 διαβητικών, διαπιστώνοντας ότι συνολικά το 11,3% έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος και το 0,4% είναι λιποβαρείς. Από τους υπόλοιπους, σχεδόν οι μισοί ήταν παχύσαρκοι και οι άλλοι μισοί υπέρβαροι.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη τύπου είναι πολύ πιο περίπλοκοι αφού το χαμηλό σωματικό βάρος δεν αποτελεί εγγύηση για χαμηλό “ζάχαρο”.

Κάποιοι λένε ότι στην πραγματικότητα το λίπος είναι η αιτία του διαβήτη τύπου 2 και στους αδύνατους, αλλά το σπλαχνικό λίπος και όχι το υποδόριο λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Ακόμα και ένας αδύνατος άνθρωπος μπορεί να έχει αυξημένο σπλαχνικό λίπος.

Πράγματι, πολλοί άνθρωποι με φυσιολογικό ή κάτω του φυσιολογικού σωματικό βάρος έχουν λίπος γύρω από τα όργανα της κοιλιάς, το οποίο παράγει κάποιες ορμόνες που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικών προβλημάτων. Στα προβλήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται η χαμηλή καλή χοληστερίνη, η υπέρταση και η αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

«Από τα ευρήματα αυτά καθίσταται σαφές ότι όλοι χρειάζονται προληπτικό έλεγχο του σακχάρου, ώστε να αναγνωρίζονται εγκαίρως όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 και να κάνουν τις απαιτούμενες προσαρμογές στον τρόπο ζωής για να τον αποφύγουν», δήλωσε η Μπάρμπρα Γιανγκ, εκτελεστική διευθύντρια του Diabetes UK.

Και συνέχισε: «Δεδομένου ότι η παχυσαρκία παραμένει ο κύριος μοχλός για την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2, οι πάσχοντες  πρέπει να προσπαθήσουν να αδυνατίσουν έστω και λίγο, διότι η απώλεια ακόμα και 5% του αρχικού σωματικού βάρους τους μπορεί να δράσει προστατευτικά».

Δείτε επίσης