Οι στατίνες αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

satines zaxaro 4 12Οι στατίνες, χάπια που μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνες στο αίμα, αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση, The Lancet, από ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL) και του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Αλλά η αύξηση του κινδύνου για διαβήτη είναι μικρή σε σχέση με την προστασία από τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά που παρέχουν οι στατίνες, γράφουν οι ερευνητές. Η νέα μελέτη βρήκε ότι οι στατίνες ενδέχεται να οδηγούν σε μικρή αύξηση του σωματικού βάρους και του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη. Το εύρημα αυτό δεν αλλάζει την άποψη των ειδικών ότι οι στατίνες είναι ασφαλή φάρμακα.

Κι άλλες μελέτες στο παρελθόν είχαν συσχετίσει τα αυξημένα κρούσματα διαβήτη τύπου 2 με τις στατίνες. Με την μελέτη αυτή δόθηκε απάντηση στον τρόπο που μπορούν τα χάπια αυτά να έχουν την προαναφερθείσα παρενέργεια.

Πάντως, μια πρόσφατη μελέτη προκάλεσε μεγάλη έκπληξη όταν διαπίστωσε ότι οι στατίνες αυξάνουν το σάκχαρο αλλά συγχρόνως προστατεύουν τους διαβητικούς από τυχόν τύφλωση και ακρωτηριασμούς διότι μειώνουν τη φλεγμονή.

Οι στατίνες δρουν ελαττώνοντας την σύνθεση της χοληστερίνης στο συκώτι αλλά  δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο με ποιο τρόπο παρέχουν προστασία. Υπάρχει και η άποψη ότι η επιτυχία τους οφείλεται περισσότερο στη μείωση της φλεγμονής που προκαλούν και όχι της χοληστερίνης.

12% αυξημένη πιθανότητα για διαβήτη

Σύμφωνα με τη μελέτη, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από σχεδόν 130.000 εθελοντές, όσοι έπαιρναν στατίνες είχαν κατά 12% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 σε διάστημα μιας τετραετίας από τη λήψη των φαρμάκων, σε σχέση με αυτούς που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα παρουσίασαν επίσης αύξηση του σωματικού τους βάρους κατά 240 γραμμάρια, σε σχέση με αυτούς που δεν έπαιρναν στατίνες.

Οι παρενέργειες αυτές, λένε οι ερευνητές, είναι μικρές και επιβεβαιώνουν ότι τα οφέλη των στατινών στο καρδιαγγειακό σύστημα υπερκαλύπτουν τους δυνητικούς κινδύνους.  Επιπλέον, μπορούν να αναχαιτιστούν με λίγη φυσική δραστηριότητα παραπάνω και με ακολούθηση μιας πιο υγιεινής διατροφής.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας Colin Baigent ανέφερε: ”Αν και είναι χρήσιμο να κατανοούμε τους μηχανισμούς, αυτή η έρευνα δεν αλλάζει την αξιολόγηση για την ασφάλεια των στατινών”.

Δείτε επίσης