Καρκίνος του μαστού: Η περτουζουμάμπη (Perjeta) αυξάνει σημαντικά την επιβίωση

farmako Perjeta 4Ενα νέο φάρμακο της εταιρείας Roche που ονομάζεται  Perjeta και περιέχει τη δραστική ουσία περτουζουμάμπη αυξάνει σημαντικά την επιβίωση των γυναικών που πάσχουν από την πλέον επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, τον τύπο HER2 οποίος εμφανίζεται στο 25% των ασθενών.

Σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές του Perjeta που αφορούν πάνω από 800 γυναίκες, φαίνεται ότι το φάρμακο επεκτείνει τον χρόνο ζωής των ασθενών 15,7 μήνες περισσότερο από το φάρμακο Herceptin αλλά και τις χημειοθεραπείες, όταν αυτά τα δύο εφαρμόζονται από μόνα τους.. Πρόκειται για τα καλύτερα αποτελέσματα στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής που έχουν παρατηρηθεί σε οποιαδήποτε μορφή μεταστατικού καρκίνου.

Perjeta και Herceptin

Οπως και το Herceptin έτσι και το Perjeta είναι αντισώματα που μπλοκάρουν τη δράση της πρωτεΐνης HER2 η οποία παράγεται από γονίδιο το οποίο σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του ματού. Το Perjeta, που περιέχει τη δραστική ουσία περτουζουμάμπη (pertuzumab) επιδρά σε διαφορετική περιοχή της πρωτεΐνης HER2 από το Herceptin γεγονός που κάνει πιο αποτελεσματικό.

τους ειδικούς να εκτιμούν ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί συνδυασμός τους είναι πιθανό τα ευεργετικά αποτελέσματα να είναι ακόμη καλύτερα. Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι η λήψη μιας συνδυαστικής θεραπείας και με τα δύο φάρμακα δεν θα προκαλέσει αύξηση των παρενεργειών που έχουν στους ασθενείς από μόνα τους γεγονός επίσης ιδιαίτερα σημαντικό.

Το Herceptin βοηθά ώστε μια γυναίκα με τύπο HER2 καρκίνο του μαστού να αυξάνει τη διάρκεια της ζωής της κατά μέσο όρο 40,8 μήνες. Ο μέσος όρος αύξησης της ζωής των ασθενών που έλαβαν το Perjeta άγγιξε τους 56,5 μήνες. «Η αύξηση του ορίου ζωής είναι πρωτοφανής, όσον αφορά τουλάχιστον τις έρευνες για τους μεταστατικούς καρκίνους του μαστού», ανέφερε σε ογκολογικό συνέδριο στη Μαδρίτη η Σάντρα Σουάν του Νοσοκομειακού Κέντρου Ουάσινγκτον που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Τόσο το Perjeta όσο και το Herceptin παρουσιάζουν ορισμένες παρενέργειες όπως διάρροια, εξανθήματα και ενδεχομένως να έχουν μια δυσμενή επίδραση στην καρδιά. Οι παρενέργειες αυτές δεν αυξάνονται όταν τα δύο φάρμακα χρησιμοποιηθούν μαζί.

Πάντως και τα δύο φάρμακα είναι ακριβά. Στις ΗΠΑ το μηνιαίο κόστος του Perjeta  είναι περίπου 5,900 δολάρια, ενώ το κόστος του  Herceptin είναι γύρω στα 5,300, δολάρια. Οι τιμές στην Ευρώπη είναι χαμηλότερες.

Δείτε επίσης