Ένα στα οκτώ παιδιά τριών ετών έχει τερηδόνα λόγω ζάχαρης

paidi zaxarh dontia 4Βρετανοί ειδικοί λένε ότι ένα στα οκτώ παιδιά τριών χρονών εμφανίζουν τερηδόνα κυρίως επειδή οι γονείς, αν και καλοπροαίρετα, τούς δίνουν πολλούς φρουτοχυμούς και ροφήματα με ζάχαρη. Οι ειδικοί προτρέπουν τους γονείς να περιορίσουν τους φρουτοχυμούς στα παιδιά δίνοντάς τους μόνο γάλα και νερό.

Σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη της τερηδόνας παίζει επίσης η τάση των γονέων να μην επιβάλλουν στα παιδιά το βούρτσισμα των δοντιών, ιδίως το πρωί, και ότι τους δίνουν με το μπιμπερό ή με ποτηράκια που έχουν στόμιο τους χυμούς με ζάχαρη. Αυτό χαλάει τα δόντια περισσότερο γιατί επιτρέπει στα παιδιά να αργοπίνουν το ρόφημα πιπιλίζοντας επί ώρα, κάτι που προκαλεί μεγαλύτερη διάβρωση.

Αν και η φθορά επηρεάζει τα νεογιλά δόντια των παιδιών, που κάποια στιγμή θα πέσουν και θα αντικατασταθούν, οι ειδικοί λένε ότι βλάπτει και τα ούλα τους καθιστώντας τα πιο επιρρεπή στη μόλυνση στην ενήλικη ζωή.

Η Σάντρα Ουάιτ, διευθύντρια Οδοντικής Δημόσιας Υγείας στην υπηρεσία Public Health England που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας, ανέφερε ότι πολλοί γονείς δίνουν στα βρέφη και στα παιδιά φρουτοχυμούς δίχως να συνειδητοποιούν ότι είναι γεμάτοι με ζάχαρη.

Το ιδανικό, κατά την Ουάιτ, είναι να πίνουν τα παιδιά μόνο γάλα και νερό έως ότου γίνουν 3 ετών και να αποφεύγουν τα μπιμπερό  ακόμα κι αν πρόκειται για το γάλα.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η υπηρεσία Public Health England και αφορούσε 53.640 παιδιά τριών ετών σε νηπιαγωγεία της Βρετανίας, το 12% των παιδιών πάσχει από τερηδόνα, διαθέτοντας κατά μέσον όρο τρία δόντια χαλασμένα ή σφραγισμένα ή που τους έχουν πέσει.

Η ζάχαρη

Στα νήπια ηλικίας 1,5 έως 3 ετών, οι φρουτοχυμοί αποτελούν την κυριότερη πηγή ζάχαρης, αντιπροσωπεύοντας το 14% της συνολικής κατανάλωσης της. Έπονται τα αναψυκτικά και τα γλυκά που αντιπροσωπεύουν το καθένα από 12% της συνολικής κατανάλωσης ζάχαρης.

«Οι φρουτοχυμοί μοιάζουν ως μία υγιεινή επιλογή για τα παιδιά, αλλά τα περισσότερα είδη έχουν πολλή πρόσθετη ζάχαρη, ακόμα κι αν είναι βιολογικά», δήλωσε η Ουάιτ. Ένα ποτήρι 200 ml βιολογικού χυμού μήλου περιέχει 20 γραμμάρια ζάχαρη, δηλαδή σχεδόν πέντε κουταλάκια του γλυκού.

Να σημειωθεί ότι μερικοί ειδικοί κάνουν έκκληση τα τελευταία χρόνια στις κυβερνήσεις να βάλουν φόρο στη ζάχαρη προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση της.

Η τερηδόνα στα μικρά παιδιά είναι συνηθισμένη και στην Ελλάδα. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ανακοίνωσε το 2013 ότι ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι το ποσοστό των παιδιών προσχολικής ηλικίας χωρίς τερηδόνα να φτάνει το 90%, αλλά στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 64%.

Mελέτες που αφορούν τα ελληνόπουλα έδειξαν ότι το 60% των παιδιών προσχολικής ηλικίας δεν έχει πάει ποτέ στον οδοντίατρο, το 72% αρχίζει καθυστερημένα το βούρτσισμα των δοντιών (μετά την ηλικία των δύο ετών) και μόλις το 27% βουρτσίζει τα δόντια δύο φορές την ημέρα.

Δείτε επίσης