Πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα στις ΗΠΑ

ebolaΤο πρώτο κρούσμα Έμπολα στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν οι υγειονομικές αρχές: Πρόκειται για έναν άνδρα στο Τέξας, που είχε επισκεφθεί τη Λιβερία και επέστρεψε στο Ντάλας. Ο ασθενής τέθηκε σε απομόνωση. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC) δηλώνει βέβαιο ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο εξάπλωσης.

Tα στοιχεία του άνδρα δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα. Γνωστό είναι μόνο ότι είχε φύγει από τη Λιβερία στις 19 Σεπτεμβρίου, έφτασε την επόμενη ημέρα στις ΗΠΑ και παρουσίασε συμπτώματα μετά από 4-5 ημέρες. Όταν παρουσίασε τα συμπτώματα, απευθύνθηκε σε νοσοκομείο αλλά δεν έγινε εισαγωγή, ενώ δεν ανέφερε στους γιατρούς ότι είχε πάει στη Λιβερία.

Το CDC δήλωσε ότι αναζητεί όσους έχουν έρθει σε επαφή με τον ασθενή, πρωτίστως στον οικογενειακό και φιλικό του κύκλο. Ο άνδρας είχε έρθει για να επισκεφθεί συγγενείς του και η είδηση, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε ανησυχία στην λιβερική κοινότητα στο Ντάλας.

Δεν είναι γνωστό πώς κόλλησε τον ιό Έμπολα, αλλά καθώς ήταν ασυμπτωματικός κατά την άφιξή του στο Ντάλας, θεωρείται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους υπόλοιπους επιβάτες της πτήσης.

Ο διευθυντής του CDC, Τομ Φρίντεν, ανέφερε ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα το σταματήσουμε στο ξεκίνημά του στις ΗΠΑ, αλλά επίσης δεν έχω καμία αμφιβολία πως όσο συνεχίζεται η επιδημία στην Αφρική πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.Σίγουρα είναι πιθανό κάποιος που σε επαφή με τον ασθενή, συγγενής του ή κάποιος άλλος, να νοσήσει τις ερχόμενες εβδομάδες, αλλά μπορούμε να το σταματήσουμε εδώ», υπογράμμισε.

Δείτε επίσης