Από Αλτσχάιμερ κινδυνεύουν οι γυναίκες με άγχος και νεύρωση

Frustrated mixed race woman with head in handsΣύμφωνα με μια 38ετή μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Γκέτενμπουργκ, στη Σουηδία, και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, οι μεσήλικες γυναίκες που έχουν συνέχεια στρες, άγχος, είναι κυκλοθυμικές , ζηλιάρες και γενικά ανησυχούν με το παραμικρό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ στην τρίτη ηλικία.

Η μελέτη αφορούσε σε 800 γυναίκες ηλικίας 38-54 ετών, με μέση ηλικία τα 46 έτη, οι  οποίες δήλωσαν συμμετοχή το 1968. Οι ερευνητές τις υπέβαλλαν σε τεστ προσωπικότητας και μνήμης, ενώ κατά διαστήματα επικοινωνούσαν μαζί τους για επανάληψη διαφόρων τεστ. Οι απαντήσεις βαθμολογήθηκαν από το μηδέν, όπου οι γυναίκες είπαν ότι ποτέ δεν αισθάνθηκαν άγχος, μέχρι το πέντε, όπου είπαν ότι βίωναν συνεχώς άγχος τα τελευταία πέντε χρόνια.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, οι 153 από αυτές (το 19% των γυναικών) εκδήλωσαν άνοια, με τις 104 να έχουν εμφανίσει νόσο Αλτσχάιμερ. Με βάση τα στοιχεία τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι  ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των γυναικών αποτελούσε ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την άνοια.

Όσες είχαν την πιο νευρωτική προσωπικότητα και μόνιμο άγχος είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ. Μάλιστα εκείνες που εκτός από νευρωτικές ήταν  συγχρόνως ντροπαλές και εσωστρεφείς κινδύνευαν περισσότερο. Αυτό ίσχυε για τις γυναίκες οι οποίες στα ενδιάμεσα τεστ δήλωσαν ότι βιώνουν έντονο στρες κάθε μέρα.

Μακροπρόθεσμο άγχος

Νευρωτισμός σημαίνει πως κάποιος αγχώνεται εύκολα, ανησυχεί για το παραμικρό, και επιδεικνύει ζήλια ή κυκλοθυμία και γενικά έχει κακή ψυχολογική διάθεση. Οι νευρωτικοί άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε εκρήξεις θυμού, ενοχές, ζηλοτυπία, έμμονες σκέψεις, αγχώδεις διαταραχές και  κατάθλιψη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τις νευρώσεις και το στρες με αλλαγές στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, κάτι που επηρεάζει τη μάθηση, τη νόηση και τη μνήμη. Μια έρευνα έχει συσχετίσει τα νευρωτικά χαρακτηριστικά με αλλαγές στον εγκέφαλο που που εμφανίζονται στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η υψηλή βαθμολογία νευρωτισμού από μόνη της δεν ήταν αρκετή για να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο της άνοιας, διαπίστωσε η μελέτη. Αλλά οι γυναίκες με τις υψηλότερεη βαθμολογίες νευρωτισμού και υψηλά επίπεδα των μακροχρόνιου στρες είχαν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.

«Οι περισσότερες έρευνες για τους παράγοντες κινδύνου για Αλτσχάιμερ επικεντρώνονται σε παραμέτρους, όπως το μορφωτικό επίπεδο, οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι, οι τραυματισμοί στο κεφάλι και το οικογενειακό ιστορικό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λένα Γιόχανσον, από το Πανεπιστήμιο του Γκέτενμπουργκ, στη Σουηδία.

«Η προσωπικότητα, όμως, επίσης παίζει ρόλο, διότι επηρεάζει την συμπεριφορά, τον τρόπο ζωής και τις αντιδράσεις μας στο στρες».

Η  μελέτη αυτή προσθέτει νέα στοιχεία που δείχνουν ότι μακροπρόθεσμα το άγχος συμβάλλει στην εμφάνιση της άνοιας.

Δείτε επίσης