Τα καφεϊνούχα ενεργειακά ποτά εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου

energeiaka pota kafeinh 4 4Αν έχετε συμπτώματα κούρασης, αδυναμία συγκέντρωσης, κακή όρεξη, χλωμό δέρμα και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια μπορεί αιτία να είναι η έλλειψη σιδήρου (σιδηροπενική αναιμία).

Υπάρχουν φόβοι ότι η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να προκαλείται από τα πολλά καφεϊνούχα ενεργειακά ποτά τα οποία κάνουν θραύση μεταξύ των εφήβων. Πιο ευαίσθητη κατηγορία αποτελούν οι γυναίκες λόγω της περιόδου τους – η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει το 18% των γυναικών μέσω της απώλειας αίματος (εμμηνορρυσίας).

Η προειδοποίηση για τα καφεϊνούχα ενεργειακά ποτά προέρχεται από τους ίδιους του κατασκευαστές και συγκεκριμένα από την βρετανική Health Food Manufacturers’ Association (HFMA) η οποία ανέφερε ότι η καφείνη μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση των μεταλλικών ιχνοστοιχείων από τη διατροφή, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου.

Σε σχετική έρευνα που περιέλαβε 10.000 Βρετανούς ενήλικες και διεξήχθη από την  HFMA διαπιστώθηκε ότι το τα τρία τέταρτα των νέων 18 έως 24-ετών δεν γνωρίζουν ότι η καφεΐνη μπορεί να περιορίσει την πρόσληψη ανόργανων συστατικών που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της HFMA, Γκράχαμα Κιν δήλωσε: “Τα μικρο-θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την καλή υγεία και ευημερία, και η ανεπάρκεια σιδήρου είναι ένα θέμα ευρείας κλίμακας που δεν πρέπει να αγνοηθεί – ιδιαίτερα για τα κορίτσια εφηβικής ηλικίας”.

Να σημειωθεί ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ΣΗΠ) για τον σίδηρο είναι 14,8 mg για τις γυναίκες και 8.7 mg για τους άνδρες.Ο σίδηρος είναι ένα συστατικό της αιμοσφαιρίνης η οποία μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Είναι απαραίτητος στο σώμα για να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια.

Η έλλειψη σιδήρου είναι μια από τις πιο συχνές διατροφικές διαταραχές. Καλές πηγές σιδήρου στη διατροφή είναι το κόκκινο κρέας, τα αυγά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, άρα είναι καλή ιδέα να πίνετε ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ύστερα από μια βοδινή μπριζόλα.

Η καφεΐνη

Σχετικά με τα καφεϊνούχα ενεργειακά ποτά, ενώ μπορεί να παρέχουν μια προσωρινή ώθηση στις δυνάμεις σας, υπάρχουν ορισμένοι τεκμηριωμένοι κίνδυνοι για την υγεία .

Τα καφεϊνούχα ενεργειακά ποτά έχουν συσχετιστεί με μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών, όπως μια καρδιακή αρρυθμία, ενώ μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και αιφνίδιο θάνατο. Η πιο συνηθισμένη παρενέργεια τους πάντως είναι η νευρικότητα. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μέσω των ενεργειακών ποτών έχει επίσης συσχετιστεί με επιληπτικές κρίσεις, μανία, και εγκεφαλικά επεισόδια.

Παρά τις προειδοποιήσεις για την υγεία, οι πωλήσεις των καφεϊνούχων ενεργειακών ποτών αυξάνονται. Τα συστατικά τους είναι συνήθως γλυκόζη, καφεΐνη και ταυρίνη ενώ μπορεί να περιέχουν ginseng, διάφορες βιταμίνες και μέταλλα. Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι δίνουν μια διεγερτική σωματική και πνευματική ώθηση. Όμως ορισμένα κουτάκια των 500 ml περιέχουν πάνω από 13 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και 160 mg καφεΐνη. Αυτή η ποσότητα καφείνης ισοδυναμεί με τέσσερα κουτάκια αναψυκτικών τύπου κόλα. Το συνιστώμενο ημερήσιο όριο για την καφεΐνη ατους ενήλικες είναι 400 mg.

Άλλα στοιχεία που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου, εκτός από την καφεΐνη, είναι η μεγάλη κατανάλωση ασβεστίου και ορισμένες φυτικές ίνες. Αν έχετε έλλειψη σιδήρου, καλό είναι να καταναλώνεται το ασβέστιο και τον σίδηρο σε διαφορετικά γεύματα.

Να σημειωθεί ότι από τα προϊόντα ζωικής προέλευσης ο σίδηρος απορροφάται σε ποσοστό που φτάνει και το 30% ενώ από τις τροφές φυτικής προέλευσης τροφίμων (π.χ. σπανάκι, φακές κλπ) η απορρόφηση είναι μόλις κατά 3-5%.

Δείτε επίσης