Ο ιός Έμπολα έχει 75% πιθανότητα να φτάσει στην Ευρώπη τον Οκτώβριο

Ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε στοιχεία για τις αεροπορικές μετακινήσεις και τη διασπορά του ιού Έμπολα και υπολόγισε την πιθανότητα  να φτάσει ο ιός στην Ευρώπη. Με τον σημερινό ρυθμό των αεροπορικών ταξιδιών υπάρχει 75% πιθανότητα να φτάσει στη Γαλλία και 50% να φτάσει στη Βρετανία έως τις 24 Οκτωβρίου 2014.

Ακόμα, δε, και αν διακοπεί το 80% των πτήσεων από την Δυτική Αφρική, ο κίνδυνος για τη Γαλλία είναι 25% και για τη Βρετανία 15%.

Η Γαλλία διατρέχει αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του ιού, επειδή οι τρεις χώρες όπου ενδημεί ο ιός Έμπολα (η Γουϊνέα, η Σιέρα Λεόνε και η Λιβερία) έχουν πολλούς γαλλόφωνους κατοίκους και μεγάλο αριθμό πτήσεων με την ευρωπαϊκή χώρα, εξήγησε ο Ντέρεκ Γκάδερερ, λέκτορας στον Τομέα Βιοϊατρικής & Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ.

Οι πιθανότητες να φτάσει ο ιός στο Βέλγιο είναι 40%, ενώ για Ισπανία και Ελβετία είναι 14%, σύμφωνα με τη νέα ανάλυση κινδύνου που δημοσιεύθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό «PLoS Current Outbreaks» και έκτοτε ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η αρχική ανάλυση είχε υπολογίσει πως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είχε πάνω από μία στις τέσσερις πιθανότητες να δει κρούσμα του ιού στο έδαφός της, αλλά η νεώτερη ανάλυση, που βασίζεται σε στοιχεία έως και την 1η Οκτωβρίου, δείχνει πως τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει συστήσει να μην υπάρξουν περιορισμοί στις αεροπορικές πτήσεις προς τις προσβεβλημένες χώρες, αλλά ήδη μερικές αεροπορικές εταιρείες έχουν περιορίσει τα δρομολόγιά τους.

3,439 θάνατοι

Μέχρι και την 1η Οκτωβρίου, τα συνολικά κρούσματα που είχαν αναφερθεί στον ΠΟΥ απ’ όλες τις προσβεβλημένες χώρες ήταν 7.492, με 3.439 από τους ασθενείς να έχουν πεθάνει. Ωστόσο ο αληθινός αριθμός έχει αυξηθεί δραματικά έκτοτε.

Νιγηρία και Σενεγάλη, που είχαν αναφέρει μικρό αριθμό κρουσμάτων, φαίνεται πως κατάφεραν να σταματήσουν την επιδημία και έχουν πλέον εβδομάδες να αναφέρουν νέα κρούσματα και θύματα.

Όσον αφορά τον 42χρονο από τη Λιβερία που εκδήλωσε αιμορραγικό πυρετό από τον ιό μετά το ταξίδι του στο Ντάλας, του Τέξας, δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης