Καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες τρώγοντας με ένα υπέρβαρο άτομο

diatrofh diet 4 posoΤην επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να αλλάξετε τις διατροφικές συνήθειες σας ή να κάνετε δίαιτα, ξεκινήστε με το άτομο που κάθεται δίπλα σας. Μια μελέτη δείχνει ότι η ποσότητα του φαγητού που τρώμε εξαρτάται από το μέγεθος του ατόμου που θα κάτσει μαζί μας.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια μελέτη ερευνητών των Πανεπιστημίων Κορνέλ, της Νέας Υόρκης, του Νότιου Ιλινόις και της Ιατρικής Σχολής Μάγιο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ψυχολογίας Μιτσούρου Σιμίζου, έκαναν το παρακάτω πείραμα.

Ζήτησαν από 82 εθελοντές να παραγγείλουν μια μακαρονάδα και μια σαλάτα για μεσημεριανό (σε όποιες ποσότητες  ήθελαν). Συγχρόνως, μια ηθοποιός καθόταν με τους εθελοντές και έτρωγε μαζί τους, σε μια εναλλαγή δύο «σεναρίων», ενός ανθυγιεινού και ενός υγιεινού.

Στο ανθυγιεινό σενάριο, η ηθοποιός έτρωγε περισσότερα μακαρόνια και λιγότερη σαλάτα φορώντας κάτω από τα ρούχα της μια προσθήκη που την έδειχνε 25 κιλά πιο παχιά από το κανονικό βάρος της. Στο υγιεινό σενάριο έτρωγε λιγότερα ζυμαρικά και περισσότερη σαλάτα χωρίς να φορά την προσθήκη και να δείχνει παχιά.

Οι “κακές” παρέες

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως, όταν η ηθοποιός φορούσε την προσθήκη του επιπλέον βάρους και φαινόταν πιο παχιά, οι συνδαιτυμόνες της έτρωγαν κατά μέσο όρο 31,6% περισσότερα μακαρόνια, άσχετα με το τι είχε εκείνη παραγγείλει. Ακόμη και όταν εκείνη έτρωγε κυρίως σαλάτα, αλλά φορούσε την προσθήκη, οι γύρω της έτρωγαν κατά μέσο όρο 43,5% λιγότερη σαλάτα, προτιμώντας να φάνε πιο πολλά μακαρόνια.

Η μελέτη δείχνει ότι, αρκεί η παρουσία ενός υπέρβαρου ατόμου σε μια παρέα για να επηρεαστούν οι υπόλοιποι και να τρώνε περισσότερο, ακόμη και αν το άτομο με περιττά κιλά προσέχει τι τρώει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, επιβεβαιώνεται η θεωρία ότι δυσκολεύεται κανείς να τηρεί τους στόχους του για μια υγιεινή διατροφή ή δίαιτα, όταν περιτριγυρίζεται από υπέρβαρα άτομα.

Οι ερευνητές λένε πάντως ότι υπάρχουν τρόποι για να τρώτε υγιεινά και να προστατευτείτε από τις “κακές” παρέες και επιρροές. 

Μια στρατηγική είναι να προγραμματίσετε το γεύμα σας εκ των προτέρων, έτσι ώστε ανεξάρτητα από το το βάρος του συντρόφου ή του φίλου που τρώει μαζί σας, να του “περάσετε” το δικό σας διατροφικό πλάνο.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης