Η διαμονή κοντά σε κεντρικό δρόμο ανεβάζει την αρτηριακή πίεση

dromos piesh 4Όσοι ζουν κοντά σε μεγάλες οδικές αρτηρίες έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ζούσαν σε απόσταση 100 μέτρων από αυτοκινητόδρομο ή μεγάλη οδική αρτηρία είχαν 22% μεγαλύτερο κίνδυνο για υψηλή πίεση του αίματος σε σχέση με τις γυναίκες που ζούσαν 1.000 μέτρα μακριά. Ο  κίνδυνος της υψηλής αρτηριακής πίεσης αυξανόταν ανάλογα με το πόσο κοντά στο δρόμο ζούσαν .

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, αποτελεί βασική παράμετρο για ορισμένες καρδιαγγειακές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Ως εκ τούτου, τα ευρήματα μπορούν να εξηγήσουν μια προηγούμενη μελέτη που διαπίστωσε σύνδεση μεταξύ της γεωγραφικής εγγύτητας ενός ατόμου σε ένα μεγάλο δρόμο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, είπαν οι ερευνητές.

Ρύποι και θόρυβος

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από 5.400 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της υψηλής πίεσης του αίματος και της απόστασης από ένα μεγάλο δρόμο στα 100 μέτρα ή λιγότερο, μεταξύ 100 και 200 μέτρων, μεταξύ 200 και 1.000 μέτρων και τέλος πάνω από 1.000 μέτρα.  Διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες για υψηλή αρτηριακή πίεση αυξανόταν όσο πιο κοντά στο δρόμο ζούσαν οι γυναίκες.

Οι γυναίκες που ζούσαν σε απόσταση 100 μέτρων από μεγάλες οδικές αρτηρίες είχαν 22% μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος, σε σύγκριση με τις γυναίκες που ζούσαν τουλάχιστον 1.000 μέτρα μακριά.  Ζώντας μεταξύ 100 και 200 μέτρα αύξανε τον κίνδυνο κατά 13% σε σύγκριση με όσους ζούσαν 1.000 μέτρα ή περισσότερο μακριά. Ενώ οι γυναίκες που ζούσαν μεταξύ 200 και 1.000 μέτρων είχαν αυξημένο κίνδυνο για υψηλή πίεση κατά 5%.

Μια 58άχρονη γυναίκα που ζούσε κοντά σε μεγάλες οδικές αρτηρίες είχε τον ίδιο κίνδυνο για υψηλή πίεσης του αίματος με μια 6άχρονη που ζούσε μακριά, είπαν οι ερευνητές. Δεν είναι γνωστό γιατί η διαβίωση κοντά σε ένα  κεντρικό δρόμο προκαλεί υψηλότερη πίεση αίματος. Μπορεί να είναι οι περισσότεροι ρύποι των αυτοκινήτων ή ο θόρυβος, ή και τα δύο.

Ένας από τα συγγραφέας της μελέτης, ο δρ Gregory Wellenius, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ, είπε: «Το μήνυμα όσον αφορά τη δημόσια υγεία είναι ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη την υγεία του πληθυσμού κατά το σχεδιασμό των γειτονιών και το σχεδιασμό των συστημάτων μεταφοράς, ώστε να είμαστε σε θέση να μετριάσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων».

Δείτε επίσης