Πιο αποτελεσματικά το βράδυ τα αντικαρκινικά φάρμακα;

karkinos 4 nyxta farmakaOι καρκινικοί όγκοι αυξάνονται ταχύτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας βρήκε μια μελέτη που έγινε από Ισραηλινούς επιστήμονες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  Nature Communications. Έτσι τα αντικαρκινικά φάρμακα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά όταν χορηγούνται το βράδυ, συμπεραίνουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται και μεταναστεύουν πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια του ύπνου λόγω της σχέσης μεταξύ δύο υποδοχέων που υπάρχουν σε καρκινικά κύτταρα.

Υποδοχείς είναι μόρια πρωτεΐνης που βρίσκονται στην επιφάνεια του κυττάρου ή εντός του κυττάρου λαμβάνοντας βιοχημικά μηνύματα άλλων κυττάρων τα οποία “προωθούν” στο εσωτερικό του κυττάρου.

Οι υποδοχείς

Η μελέτη εξέτασε τη δραστηριότητα των δύο υποδοχέων σε καρκινικά κύτταρα ποντικών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένας υποδοχέας ο οποίος ονομάζεται υποδοχέας επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR) και ωθεί τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν και να κάνουν μετάσταση, καταστέλλεται από τη δραστικότητα ενός δεύτερου υποδοχέα που συνδέεται με μια στεροειδή ορμόνη η οποία ονομάζεται ονομάζεται γλυκοκορτικοειδής (GC).

Η γλυκοκορτικοειδής ορμόνη παίζει ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας του σώματος κατά τη διάρκεια της ημέρας και συχνά αποκαλείται ορμόνη του στρες, επειδή τα επίπεδα της αυξάνονται σε στρεσογόνες καταστάσεις προκειμένου να θέσουν το σώμα σε πλήρη εγρήγορση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν στα ποντίκια πως όταν ο υποδοχέας της GC δεσμεύεται από την ορμόνη, η δραστικότητα του υποδοχέα EGFR που προάγει την ανάπτυξη και τη μετανάστευση των καρκινικών κυττάρων καταστέλλεται. Το αποτέλεσμα είναι ο EGFR να είναι πολύ πιο ενεργός στον ύπνο και περίπου αδρανής τις πρωινές ώρες.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το ίδιο συμβαίνει και στον άνθρωπο. Τα επίπεδα των γλυκοκορτικοειδών ορμονών -όπως είναι η κορτιζόλη– αυξάνονται την ημέρα και άρα καταστέλλουν τη δραστηριότητα του υποδοχέα EGFR που προωθεί τον καρκίνο. Αντίθετα, τη νύχτα τα επίπεδα των γλυκοκορτικοειδών ορμονών είναι χαμηλά, ο υποδοχέας EGFR δεν καταστέλλεται και προωθείται η ανάπτυξη και η μετάσταση των καρκινικών κυττάρων.

Τα αντικαρκινικά φάρμακα

Οι επιστήμονες, στη συνέχεια, ήθελαν να μάθουν πως τα ευρήματά τους επηρεάζουν την αντικαρκινική θεραπεία που χρησιμοποιεί φάρμακα.

Έδωσαν Lapatnib – ένα φάρμακο που χορηγείται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού – σε ποντικούς με καρκίνο. Το Lapatnib έχει σχεδιαστεί για να αναστέλλει τον υποδοχέα EGFR και άρα να εμποδίζει την ανάπτυξη και μετάσταση των καρκινικών κυττάρων. Δίνοντας στα ποντίκια το φάρμακο σε διαφορετικές ώρες βρήκαν ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των μεγεθών των όγκων στις διάφορες ομάδες των ποντικών, ανάλογα με το αν είχε δοθεί το φάρμακο τη νύχτα ή την ημέρα.

Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσαν τα αντικαρκινικά φάρμακα να είναι πιο αποτελεσματικά το βράδυ και στους ανθρώπους.

Ο καθηγητής Yosef Yarden, του Ινστιτούτου Weizmann στο Ισραήλ, ένας από τους ερευνητές της μελέτης, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Φαίνεται πως είναι ζήτημα χρόνου. Τα φάρμακα κατά του καρκίνου συχνά χορηγούνται στη διάρκεια της ημέρας, ακριβώς όταν το σώμα του ασθενούς καταστέλλει την εξάπλωση του καρκίνου από μόνο του. Αυτό που προτείνουμε δεν είναι μια νέα θεραπεία, αλλά ένα νέο πρόγραμμα θεραπείας που αφορά τον χρόνο χορήγησης της δόσης για μερικά από τα υπάρχοντα φάρμακα».

Δείτε επίσης