Η υγιεινή ζωή μειώνει 60% τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

stroke 4 4 gynaikesΟ υγιεινή διατροφή, και γενικά ο υγιεινός τρόπος ζωής, μπορεί να μειώσει 50% τον κίνδυνο να υποστεί κάποιος εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδιαίτερα αν είναι γυναίκα,  σύμφωνα με μελέτη που στοιχεία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology από Σουηδούς ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής την Σουζάνα Λάρσον.

Οι επιστήμονες εστίασαν σε πέντε βασικούς παράγοντες υγιεινής διαβίωσης: αποχή από το κάπνισμα, υγιεινή διατροφή (πολλά φρούτα και λαχανικά και όχι κακά λίπη όπως είναι π.χ. τα τρανς λιπαρά), μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (έως εννέα ποτά την εβδομάδα), σωματική άσκηση (περπάτημα ή ποδήλατο τουλάχιστον για 40 λεπτά την ημέρα) και κανονικό σωματικό βάρος (Δείκτης Μάζας Σώματος κάτω του 25).

Στη συνέχεια ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 31.700 γυναίκες, ηλικίας κατά μέσο όρο 60 ετών, για 10 χρόνια. Από αυτές, οι περισσότερες οι γυναίκες τηρούσαν δύο έως τρεις από τους προαναφερόμενους παράγοντες, μόνο 589  τηρούσαν και τους πέντε, ενώ 1.535 γυναίκες δεν τηρούσαν κανέναν απολύτως υγιεινό παράγοντα. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν 1.554 εγκεφαλικά επεισόδια και, όπως διαπιστώθηκε, όσο πιο υγιεινή ζωή έκανε μια γυναίκα, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όσες γυναίκες τηρούν και τους πέντε βασικούς “κανόνες” υγιεινής διαβίωσης, έχουν κατά μέσο όρο 62% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσες δεν τηρούν κανένα κανόνα. Η μορφή αυτή εγκεφαλικού αποτελεί το 85% του συνόλου των εγκεφαλικών στον δυτικό κόσμο και προκαλείται από θρόμβωση και ισχνή αιμάτωση του εγκεφάλου). Δεν διαπιστώθηκε ωστόσο συσχέτιση με τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια.

«Επειδή οι συνέπειες του εγκεφαλικού είναι συνήθως καταστροφικές και μη αναστρέψιμες, η πρόληψη έχει μεγάλη σημασία», ανέφερε η Λάρσον.

Αυξημένος κίνδυνος μετά το πρώτο εγκεφαλικό

Επιπρόσθετα, μια μελέτη που παρουσιάστηκε σε ιατρικό συνέδριο από τον Ρίτσαρντ Σβαρτς του Πανεπιστημίου του Τορόντο, έδειξε ότι όσοι έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, κινδυνεύουν να υποστούν και δεύτερο μέσα σε πέντε χρόνια, γι’ αυτό χρειάζονται παρακολούθηση και θεραπεία σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 34.000 άτομα που νοσηλεύτηκαν λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου και πήραν εξιτήριο την περίοδο 2003-2011. Το 5% των ασθενών απεβίωσε μέσα σε 12 μηνών από την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

Ο μέσος κίνδυνος για δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο εντός 12 μηνών, όταν έχει συμβεί ήδη το πρώτο, αγγίζει το 10%. Μάλιστα το δεύτερο εγκεφαλικό έχει αυξημένες πιθανότητες να  είναι μοιραίο.

Μακροπρόθεσμα, ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος. Μετά από πέντε χρόνια, ο κίνδυνος ενός νέου εγκεφαλικού επεισοδίου για ένα άτομο που έχει ήδη υποστεί εγκεφαλικό, είναι διπλάσιος σε σχέση με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας συνομήλικος του ιδίου φύλου, ο οποίος έχει έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πηγή: Healthy diet and lifestyle and risk of stroke in a prospective cohort of women.

Δείτε επίσης