H πρώτη σεξουαλική επαφή στον πλανήτη έγινε από πλακόδερμα ψάρια

plakoderma sex 4Επιστήμονες υποστηρίζουν με άρθρο τους το περιοδικό Nature ότι βρήκαν την πρώτη ερωτική συνουσία, δηλαδή την ύπαρξη των αρχαιότερων γεννητικών οργάνων που επέτρεψαν την διείσδυση του αρσενικού μορίου στο θηλυκό. Αυτό ενδεχομένως να αλλάξει κατά πολύ τα όσα γνωρίζουμε έως σήμερα για τη σεξουαλική αναπαραγωγή.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Παλαιοντολογίας Τζον Λονγκ του Πανεπιστημίου Φλίντερς της Αδελαϊδας στην Αυστραλία, υποστηρίζει ότι η πρώτη ερωτική επαφή συνέβη μεταξύ δύο πλακόδερμων ψαριών που ζούσαν πριν από περίπου 385 εκατομμύρια χρόνια.

Η σεξουαλική αναπαραγωγή γινόταν μάλλον ασυνήθιστα, με το πλαϊνό μέρος και των δύο συντρόφων, καθώς το αρσενικό γεννητικό όργανο ήταν ένα οστό σε σχήμα αγγλικού γράμματος L, ενώ το θηλυκό ψάρι διέθετε μια μικρή ανατομική δομή στο πίσω μέρος του, δύο μικρά οστά, ανάμεσα στα οποία «κλείδωνε» το αρσενικό μόριο που μετέφερε το σπέρμα.

Τα πλακόδερμα ψάρια είναι οι αρχαιότεροι σπονδυλωτοί πρόγονοί μας. Σημερινά ανατομικά χαρακτηριστικά όπως η γνάθος, τα δόντια και τα δύο ζεύγη άκρων εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα πλακόδερμα. Τα ψάρια αυτά ονομάστηκαν πλακόδερμα  διότι διέθεταν μια εξωτερική οστέινη «πανοπλία» για να προστατεύονται στα επικίνδυνα νερά όπου κυκλοφορούσαν. Μετά από μακρά εξέλιξη 70 εκατομμυρίων ετών, αυτοί οι οργανισμοί εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 360 εκατομμύρια χρόνια.

Τυχαία ανακάλυψη

Η ανακάλυψη της πρώτης ερωτικής πράξης στον πλανήτη έγινε τυχαία από τους ερευνητές όταν μελετούσαν απολιθώματα ξεχασμένα σε διάφορα παλαιοντολογικά μουσεία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως το ψάρι Microbrachius dicki, μήκους 8 εκατοστών, το οποίο ζούσε σε αρχαίες λίμνες στη σημερινή Σκωτία, στην Εσθονία και στην Κίνα, είναι το πρώτο γνωστό ζώο που εγκατέλειψε την έως τότε πρακτική της εξωτερικής γονιμοποίησης (εκτόξευση σπερματοωαρίων και ωαρίων στο νερό), για να υιοθετήσει την πρακτική της εσωτερικής γονιμοποίησης μέσω διείσδυσης του ενός γεννητικού οργάνου στο άλλο.

«Προσδιορίσαμε το συγκεκριμένο σημείο της εξέλιξης, όπου άρχισε η καταγωγή της εσωτερικής γονιμοποίησης σε όλα τα ζώα. Πρόκειται για πραγματικά μεγάλο βήμα», σχολιάζει ε ο Λονγκ και επισημαίνει ότι, όπως φαίνεται από την ιδιόμορφη ανατομία των πρώτων αυτών γεννητικών οργάνων, τα ψάρια έπρεπε να κάνουν περίεργες χορευτικές «πιρουέτες» κατά τη συνουσία τους. «Δεν θα μπορούσαν να το κάνουν στην τυπική ιεραποστολική στάση. Η πρώτη σεξουαλική πράξη θα έγινε σε πλαϊνή στάση», προσθέτει, και διευκρινίζει ότι το σχήματος L όργανο του αρσενικού ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το μήκος του ζώου.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι αυτή η πρώτη προσπάθεια εσωτερικής γονιμοποίησης εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια, στην πορεία της εξέλιξης, καθώς τα ψάρια επέστρεψαν στην πρακτική της εξωτερικής γονιμοποίησης.

Χρειάστηκαν να περάσουν 20 έως 40 εκατομμύρια ακόμη χρόνια, μέχρι η εσωτερική γονιμοποίηση υιοθετηθεί ξανά από τους προγόνους των καρχαριών και των σαλαχιών, και αυτή τη φορά όχι σε πλαϊνή στάση.

Δείτε επίσης