Το παθητικό κάπνισμα επιβαρύνει την υγεία όσο η ατμοσφαιρική ρύπανση

pathhtiko kapnisma 4Το να ζει κάποιος σε σπίτι με καπνιστή ισοδυναμεί με το να ζει σε μια μεγάλη πόλη όπως το Λονδίνο ή το Πεκίνο όσον αφορά την επιβάρυνση της υγείας του καθώς εκτίθεται σε τοξικά σωματίδια τρεις φορές περισσότερα από τα όρο ασφαλείας.

Αυτό αναφέρουν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο  British Medical Journal Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αμπερντίν, με επικεφαλής τον Σον Σεμπλ.

Οι ερευνητές μελέτησαν το επίπεδο των μικροσωματιδίων στον αέρα των σπιτιών τόσο των καπνιστών, όσο και των μη καπνιστών. Και βρήκαν ότι οι μέσες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στα σπίτια των καπνιστών είναι περίπου δεκαπλάσιες σε σχέση με των μη καπνιστών.

Ένας μη καπνιστής που έχει την ατυχία να ζει σε σπίτι καπνιστών, εκτίθεται σε υπερτριπλάσιο επίπεδο αιωρούμενων μικροσωματιδίων σε σχέση με αυτό που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ασφαλές για την υγεία.

Όπως διαπιστώθηκε, αρκετοί μη καπνιστές που ζουν σε σπίτια καπνιστών, εισπνέουν παρόμοιες ποσότητες μικροσωματιδίων με αυτές που εισπνέουν οι μη καπνιστές που ζουν και εργάζονται σε μεγάλες πόλεις με σημαντική ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως το Πεκίνο ή το Λονδίνο.

Περιορισμός του παθητικού καπνίσματος

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ένας άνθρωπος που ζει σε σπίτι καπνιστών επί 80 χρόνια, συνολικά εισπνέει 5,82 γραμμάρια μικροσωματιδίων, έναντι 0,76 γραμμαρίων που εισπνέει όποιος ζει σε σπίτι μη καπνιστών.

Η μελέτη έρχεται να ενισχύσει την διεθνή τάση για εφαρμογή ρυθμιστικών κανόνων που περιορίζουν το κάπνισμα εκτός από τους δημόσιους χώρους, και στους ιδιωτικούς, περιλαμβανομένων και των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων, με στόχο την προστασία των παιδιών, των ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν αποδείξει ότι το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με σοβαρές ασθένειες, όπως πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις.

Δείτε επίσης