Επικίνδυνες πρακτικές η διάγνωση μέσω τηλεφώνου και η αυτοδιάγνωση

imagesΓράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Αυτοδιάγνωση αποτελεί την διάγνωση που κάνει μόνος του ο ασθενής για τα συμπτώματά του μετά από παράκαμψη της ιατρικής παθολογικής εξέτασης μέσα από την αναζήτηση πληροφοριών στο internet είτε μέσα από την τηλεφωνική επικοινωνία με ασφαλιστικά δίκτυα.

Η αυτοδιάγνωση συχνά οδηγεί τον ασθενή είτε σε άχρηστη και επικίνδυνη φαρμακοθεραπεία (πλήρης αυτοδιάγνωση) είτε τον κατευθύνει σε ιατρική ειδικότητα που συνδέεται με το είδος του προβλήματος που κρίνει ότι έχει (μερική αυτοδιάγνωση).

Ακόμη και στην δεύτερη περίπτωση, η κακή συνήθεια της αυτοδιάγνωσης, οδηγεί τις περισσότερες φορές σε σημαντικές καθυστερήσεις στην διάγνωση και θεραπεία.

Mία οσφυαλγία μπορεί να οφείλεται σε λοιμώξεις του νωτιαίου μυελού και των οστών, αιματολογικές νόσους, οστεοπόρωση, καρκίνο, νοσήματα παγκρέατος, στομάχου, ψωρίαση, νοσήματα εντέρου, νεφρών. Ο πόνος στον ώμο δεν είναι πάντα αρθρίτιδα του ώμου αρμοδιότητας ορθοπεδικού, αλλά μπορεί να προέρχεται από πάθηση του νωτιαίου μυελού, έρπητα, έμφραγμα μυοκαρδίου, ή κοιλιακή πάθηση που ερεθίζει αντανακλαστικώς το διάφραγμα. Η χρόνια διάρροια δεν οφείλεται μόνο σε ειδικές παθήσεις του εντέρου που θέλουν ειδικό εντερολόγο, αλλά μπορούν να οφείλονται σε φάρμακα, νόσο θυρεοειδούς, νόσο παγκρέατος, νόσο Άντισον, ;h εντερικές φλεγμονές. Το αίμα στα ούρα μπορεί να μην υποκρύπτει ουρολογική πάθηση, αλλά αιματολογική πάθηση, λοίμωξη σε άλλο σημείο του σώματος, υπερβολική αντίδραση σε φάρμακο κ.λπ.

Τα ατομικά προβλήματα υγείας δεν μπορούν να λυθούν με υπευθυνότητα χωρίς ιατρική εξέταση του ασθενούς. Παρά το γεγονός ότι γενική πληροφόρηση μπορεί να αντληθεί αξιόπιστα από το διαδίκτυο, η ιατρική εξέταση απαιτείται για τη σοβαρή αξιολόγηση κάθε περίπτωσης. Ένας πόνος στο λαιμό για παράδειγμα, ενδέχεται να μην οφείλεται σε ίωση, που είναι το πιο σύνηθες αλλά σε έμφραγμα, ενώ ένας βήχας μπορεί να μην οφείλεται σε κρυολόγημα αλλά σε καρκίνο.

Διάγνωση μέσω τηλεφώνου

Η διάγνωση μέσω συμπτωμάτων, τελευταία επιχειρείται από ασφαλιστικά τηλεφωνικά δίκτυα με παράκαμψη της ιατρικής εξέτασης. Η τηλεδιάγνωση ωστόσο ακόμη και όταν παρέχεται από ιατρούς τηλεφωνικών δικτύων μπορεί να διακυβεύσει σοβαρά την υγεία.

Το ανθρώπινο σώμα είναι πολύπλοκος οργανισμός και κανείς γιατρός, όσο σημαντική και εάν είναι η εμπειρία του, δεν δύναται να έχει σαφή και σωστή εικόνα χωρίς να εξετάσει κλινικώς τον άρρωστο. Η δημιουργία τηλεφωνικών κέντρων εύκολων και πρόχειρων διαγνώσεων συνήθως κατευθύνεται από οικονομικές παραμέτρους που είναι ξένες προς το συμφέρον του ασθενούς.

Με ανάλογο τρόπο οι εργαστηριακές εξετάσεις αξιολογούνται σε συνδυασμό με τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης και ποτέ μεμονωμένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τιμή της «κακής» χοληστερόλης LDL. Εάν κατά την ιατρική εξέταση εντοπιστεί αυξημένο σάκχαρο ή αποφρακτική αγγειοπάθεια ακόμη και μικρές αυξήσεις της LDL μπορεί να είναι βλαπτικές για τον οργανισμό. Αντιθέτως εάν δεν καπνίζετε και κατά την εξέταση στο ιατρείο δεν ανευρίσκονται παθολογικά ευρήματα, μικρές αυξήσεις της LDL μπορεί να είναι άριστα ανεκτές.

Anastasia MoschovakiΔρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr

Δείτε επίσης