Η ρεσβερατρόλη καταπολεμά τα σπυράκια της ακμής;

kokkino krasi 4 4 4Μπορεί η ρεσβερατρόλη, μια ουσία που υπάρχει κυρίως στο κόκκινο κρασί και τα σταφύλια να εξαλείψει την ακμή;

Η δερματολόγος – αφροδισιολόγος δρ Αμαλία Τσιατούρα απαντά σ’ αυτό το ερώτημα.

Βακτήρια και ρεσβερατρόλη

Σύμφωνα με έρευνες, οι οκτώ στους 10 από εμάς εμφανίζουν ακμή κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η κατάσταση αυτή παρουσιάζεται σε εφήβους αλλά και σε ενήλικες σε πρόσωπο, στήθος, πλάτη, ώμους και μπράτσα. Μια καινούρια έρευνα αποκαλύπτει πως η τοπική χρήση παραγόντων από το κόκκινο κρασί ίσως είναι η μη φαρμακευτική μέθοδος που θα δώσει λύση στο πρόβλημα.

Ειδικότερα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ρεσβερατρόλη σκοτώνει τα βακτήρια της ακμής, με πιο σημαντικό το p.acnes ή προπιονοβακτήριο, με το να αποδυναμώνει τις εξωτερικές τους μεμβράνες. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Dermatology and Therapy.

Η επιστημονική ομάδα εφάρμοσε μείγμα από εκχύλισμα ρεσβερατρόλης, υπεροξείδιο του βενζολίου και έναν συνδυασμό των δύο σε αποικίες βακτηρίων p.acnes και μελέτησε την αντιβακτηριακή δράση αυτών των ουσιών για διάστημα 10 ημερών.

Τι βρήκαν; Πως η δράση του υπεροξειδίου του βενζολίου διαρκούσε 24 ώρες, ενώ της ρεσβερατρόλης 48 ώρες. Όμως, ο συνδυασμός τους ήταν η πιο αποτελεσματική μέθοδος όσον αφορά το μακροχρόνιο αποτέλεσμα.

Τα αντιοξειδωτικά της διατροφής ενισχύουν τη θεραπεία της ακμής

tsiatoura 4 4 resveratrolh

Δρ Αμαλία Τσιατούρα: Η θεραπεία για την ακμή μπορεί να ενισχυθεί με  διατροφικά αντιοξειδωτικά.

H δρ Αμαλία Τσιατούρα, επιστημονική συνεργάτης του νοσοκομείου «Α. Συγγρός» και επιστημονική διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine εξηγεί:

«Σύμφωνα με τη μελέτη, η ουσία ρεσβερατρόλη, που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, είναι αποτελεσματική στην ακμή συνδυαστικά με την κυρίως θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι προς το παρόν δεν σταματάμε τη θεραπεία που έχει προτείνει ο δερματολόγος για την ακμή αλλά την ενισχύουμε με καλή διατροφή εμπλουτισμένη και με αντιοξειδωτικά. Από τη μελέτη αποδεικνύεται πόσο σημαντικό ρόλο παίζει τελικά η διατροφή η οποία μπορεί είτε να βελτιώσει είτε να επιδεινώσει ένα δερματικό πρόβλημα».

Όπως συμπληρώνει η δρ Τσιατούρα, δεν υπάρχει μόνο μία θεραπεία για την ακμή. «Υπάρχουν διάφορες μορφές ακμής, από την φαρμακευτική και την ήπια μέχρι τη φαγεσωρική, την βαριά κυστική και την ουλωτική. Η αγωγή που θα προτείνουμε άλλοτε μπορεί να περιοριστεί σε τοπικά σκευάσματα με παράγωγα της βιταμίνης Α, άλλοτε σε πίλινγκ και σε αγωγή από το στόμα. Το σίγουρο είναι πως η ακμή αντιμετωπίζεται και για την καλύτερη θεραπεία πρέπει κάποιος να απευθυνθεί σε δερματολόγο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες  μελέτες έχουν βρει ότι η ακμή επιδεινώνεται από τη μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης και γάλακτος ενώ μια μελέτη βρήκε ότι μπορεί να πυροδοτείται από το στρες και ορισμένα καλλυντικά.

Δείτε επίσης