Το κόκκινο κρέας βλάπτει την υγεία της καρδιάς μέσω της L-καρνιτίνης

kreas kardia 4 arostaineiΑμερικανοί επιστήμονες από  την Cleveland Clinic του Οχάιο ισχυρίζονται ότι βρήκαν για ποιον λόγο το πολύ κόκκινο κρέας βλάπτει την υγεία της καρδιάς.

Η ρίζα του προβλήματος, λένε, είναι  ότι τα βακτήρια του εντέρου μετατρέπουν ένα θρεπτικό συστατικό του κρέατος, την L-καρνιτίνη, σε ουσίες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και πιο συγκεκριμένα αυξάνουν την αθηροσκλήρωση. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism.

Η L-καρνιτίνη μετατρέπεται από ορισμένα βακτήρια του εντέρου σε έναν μεταβολίτη που λέγεται τριμεθυλαμίνη, σύμφωνα με προγενέστερες μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας. Η τριμεθυλαμίνη, με τη σειρά της, μετατρέπεται στην ουσία τριμεθυλαμινο-Ν-οξείδιο (TMAO), που συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση καθώς διεγείρει την συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στο τοίχωμά τους. Η αθηροσκήρωση αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Να σημειωθεί ότι το μοσχαρίσιο κρέας περιέχει τρεις φορές περισσότερη καρνιτίνη από το χοιρινό κρέας (το μοσχαρίσιιο και το χοιρινό ανήκουν στο κόκκινο κρέας). Το στήθος από κοτόπουλο περιέχει πολύ μικρή ποσότητα καρνιτίνης (τα πουλερικά ανήκουν στο άσπρο κρέας). Την περισσότερη καρνιτίνη έχει το κρέας των αιγοπροβάτων (μέχρι 2 γραμμάρια ανά κιλό) το οποίο επίσης ανήκει στο κόκκινο κρέας.

Νέος μεταβολίτης της καρνιτίνης κάνει μεγαλύτερη ζημιά

Αυτά ήταν γνωστά από προηγούμενες μελέτες των ερευνητών της Cleveland Clinic.

Τώρα η ίδια επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Στάνλεϋ Χέιζεν, ανακάλυψαν επιπλέον ότι η L-καρνιτίνη μετατρέπεται και σε έναν άλλο μεταβολίτη, την γάμμα-βουτυροβεταϊνη, που είναι ακόμα πιο επιζήμια για την καρδιά.

Η γάμμα-βουτυροβεταϊνη, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, παράγεται από μικρόβια του εντέρου με ρυθμό 1.000 φορές ταχύτερο απ’ ό,τι η τριμεθυλαμίνη. Επιπλέον, η γάμμα-βουτυροβεταϊνη δεν παραμένει στο έντερο σε αυτή τη μορφή, αλλά μετατρέπεται και η ίδια σε τριμεθυλαμίνη και TMAO.

Αυτό σημαίνει ότι ο μεταβολισμός της L-καρνιτίνης γίνεται με δύο διαφορετικούς μικροβιακούς μηχανισμούς και, επομένως, για να πάψει το κρέας να προκαλεί αθηροσκλήρωση, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αναχαιτιστούν και οι δύο, εκτιμούν οι ερευνητές.

Το εύρημα, ανακαλύφθηκε από τους ερευνητές μετά από πειράματα σε ποντίκια.

Η συνήθης διατροφή προσφέρει 100-300 mg καρνιτίνης καθημερινά. Στο μέσο άνθρωπο, το 75% της καρνιτίνης προέρχεται από τη διατροφή και το 25% συντίθεται από τον οργανισμό. Δείτε ποιες τροφές  περιέχουν καρνιτίνη.

Τροφές                           

Ποσότητα τροφής

   Καρνιτίνη

Βοδινή μπριζόλα 100 γρ. 95 mg
Κιμάς μοσχαρίσιος 100 γρ. 94 mg
Χοιρινό 100 γρ. 27,7 mg
Μπέικον 100 γρ. 23,3 mg
Αρνί 100 γρ. 150-200 mg
Μπακαλιάρος 100 γρ.  5,6 mg
Κοτόπουλο στήθος 100 γρ.  3,9 mg
Αμερικανικό τυρί 100 γρ.  3,7 mg
Παγωτό 100 ml  3,7 mg
Πλήρες γάλα 100 ml  3,3 mg

Προβιοτικά η λύση;

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι σε θέση να μειώσουν τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση κρέατος. Αυτό μπορεί να γίνει στοχεύοντας τα βακτήρια που μετατρέπουν το κρέας σε βλαβερές ενώσεις.

Θα μπορούσε ενδεχομένως η αντιμετώπιση να είναι τόσο απλή όσο η λήψη προβιοτικών βακτηρίων- όπως αυτά που βρίσκονται στο γιαούρτι και σε άλλα τρόφιμα  – τα οποία αλλάζουν την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο.

Η έρευνα για την παροχή μιας λύσης δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και μπορεί να είναι αρκετά μακριά, αλλά οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι μπορεί να υπάρξει αντιμετώπιση.

Ο Χέιζεν, δήλωσε: «Τα ευρήματα προσδιορίζουν ορισμένες δυνατότητες και βοηθούν στον εντοπισμό θεραπειών που θα αποτρέψουν την ανάπτυξη της καρδιακής νόσου. Αν και αυτό αφορά το μέλλον, οι παρούσες μελέτες μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε παρεμβάσεις που θα επιτρέπουν σε κάποιον να τρώει τη μπριζόλα του με λιγότερη ανησυχία».

Δείτε επίσης