Η θετική σκέψη βελτιώνει τη φυσική υγεία στους ηλικιωμένους

thetikh skepsi 4 somaΑμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο για να παραμείνουν οι ηλικιωμένοι δραστήριοι, ενώ το σώμα τους γερνάει: τη θετική σκέψη.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science.

Οι ερευνητές ήθελαν να κατανοήσουν πώς τα στερεότυπα σχετικά με τη γήρανση επηρεάζουν την πραγματικότητα, κι έτσι έδωσαν σε μερικούς ηλικιωμένους θετικά μηνύματα σχετικά με τη γήρανση τους, και τους συνέκριναν με άλλους ηλικιωμένους που δεν είχαν πάρει αυτά τα θετικά μηνύματα.

Μετά από τρεις εβδομάδες, οι άνθρωποι που είχαν πάρει τα θετικά μηνύματα ήταν σε καλύτερη θέση να περπατήσουν, να ισορροπήσουν και να σηκωθούν από μια καρέκλα από εκείνους που δεν είχαν εκτεθεί στα θετικά μηνύματα.

Επίσης έδειξαν ψυχολογικές βελτιώσεις: τα θετικά στερεότυπα σχετικά με τη γήρανση ενισχύθηκαν και τα αρνητικά αποδυναμώθηκαν, και αυτό φαίνεται πως επηρέασε το πώς κάποιος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του.

Μάλιστα η επίδραση των υποσυνείδητων μηνυμάτων είχε καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που έδειξε μια προηγούμενη μελέτη κατά την οποία ηλικιωμένοι ασκούνταν επί έξι μήνες.

Υποσυνείδητα θετικά μηνύματα

Ως μέρος της μελέτης 100 ηλικιωμένα άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 81 χρόνια, χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες.

Μερικοί από τους συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε θετικά στερεότυπα σχετικά με τη γήρανση στην οθόνη ενός υπολογιστή που έδειχνε λαμπερές λέξεις όπως «ζωηρός» και «δημιουργικός» σε ταχύτητες τόσο γρήγορα που ο εγκέφαλος τους τις κατέγραφε μεν, αλλά το άτομο δεν είχε συνειδητή επίγνωση γι’ αυτό. Οι συνεδρίες διήρκεσαν για περίπου 15 λεπτά κάθε φορά.

Άλλοι ηλικιωμένοι κλήθηκαν να γράψουν σύντομα δοκίμια για δραστήριους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Τα τεστ που ακολούθησαν έδειξαν οι άνθρωποι που πήραν υποσυνείδητα τα θετικά μηνύματα είχαν σημαντική βελτίωση σε διάφορες κινήσεις τους όπως να σηκώνονται επανειλημμένα από μια καρέκλα και να κάθονται κάτω, και στο να περπατούν σε ένα δωμάτιο έχοντας καλύτερη ισορροπία.

Αυτοί που κλήθηκαν να γράψουν δοκίμια δεν παρουσίασαν καμία βελτίωση.

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Μπέκα Λεβί, από το Yale School of Public Health, δήλωσε ότι τα υποσυνείδητα μηνύματα βοήθησαν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα αρνητικά στερεότυπα που η κοινωνία επιβάλλει στους ηλικιωμένους. «Η πρόκληση που είχαμε σε αυτή τη μελέτη ήταν να μπορέσουν οι συμμετέχοντες να ξεπεράσουν τα αρνητικά στερεότυπα για την ηλικία τους που αποκτούν από την κοινωνία, όπως γίνεται σε καθημερινές συζητήσεις και στις τηλεοπτικές κωμωδίες. Η επιτυχής έκβαση της μελέτης υποδηλώνει τη δυνατότητα της θετικής σκέψης να κατευθύνει υποσυνείδητα διεργασίες προς τη βελτίωση της φυσικής λειτουργίας».

Ο καθηγητής Λεβί έχει αποδείξει σε προηγούμενες μελέτες του ότι τα αρνητικά στερεότυπα σχετικά με την ηλικία μπορούν να αποδυναμώσουν τη σωματική υγεία ενός ηλικιωμένου ατόμου, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που άνθρωποι εκτέθηκαν σε υποσυνείδητα θετικά μηνύματα και βελτιώθηκε η φυσική τους υγεία.

Τα θετικά μηνύματα προκάλεσαν θετικές αντιλήψεις για τον εαυτό τους, οι οποίες στη συνέχεια βελτίωσαν τη φυσική τους λειτουργία του σώματός τους.

Δείτε επίσης