Συγγενείς καρδιοπάθειες

syggeneis kardiopatheies 4Σχεδόν 1 στα 100-125 νεογνά γεννιούνται με μία συγγενή διαταραχή στην καρδιά. “Συγγενής” σημαίνει “εκ γεννητής”. Τα καρδιακά προβλήματα ποικίλλουν από ήπια έως σοβαρά, αν και οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιας μορφής. Ο κίνδυνος να αποκτήσετε ένα παιδί με καρδιοπάθεια είναι μεγαλύτερος, εάν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας σας έχει ένα μωρό με γενετήσιο πρόβλημα.

Η ακριβής αιτία της συγγενούς καρδιοπάθειας σπάνια εντοπίζεται. Οι γενετικές διαταραχές και κάποιες ιογενείς μολύνσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτελούν πιθανές αιτίες. Κάποιες ανωμαλίες των χρωμοσωμάτων, όπως εκείνη που περιλαμβάνεται στο σύνδρομο Down, σχετίζονται με καρδιακά προβλήματα. Η μόλυνση από ερυθρά της μητέρας κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης αυξάνει επίσης τον κίνδυνο συγγενών καρδιοπαθειών.

Με τις σύγχρονες προόδους της διοχειρουργικής πολλές από αυτές τις καρδιοπάθειες μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.

Έλλειμμα του μεσοκοιλιακού διαφράγματος

Το έλλειμμα του μεσοκοιλιακού διαφράγματος είναι η πιο συχνή καρδιοπάθεια και τελεί το 20-25% όλων των συγγενών καρδιοπαθειών. Ένα βρέφος που γεννιέται με αυτή την πάθηση έχει ένα άνοιγμα ανάμεσα στις κατώτερες κοιλότητες (κοιλίες) της καρδιάς του κάτι που προκαλεί αυξημένη ροή αίματος με μεγάλη πίεση στους πνεύμονες.

elleimma diafragmatos 4

Ένα άνοιγμα ανάμεσα στα δύο τμήματα της καρδιάς (βέλος) επιτρέπει στο αίμα να κυλά με υψηλή πίεση στους πνεύμονες. Σε πολλές περιπτώσεις το έλλειμμα επουλώνεται μόνο του, αλλά σε άλλες απαιτείται επέμβαση.

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από μέγεθος του προβλήματος. Το πρόβλημα μπορεί να ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εξέτασης, όταν ο γιατρός ανακαλύψει ένα χαρακτηριστικό καρδιακό φύσημα.

Τα μωρά που γεννιούνται με μεγάλα ελλείμματα εμφανίζουν πνευμονική υπέρταση, δυσκολία στη διατροφή, ακατάσχετη εφίδρωση, χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, επαναλαμβανόμενες πνευμονικές λοιμώξεις και καρδιακή ανεπάρκεια σε πολύ μικρή ηλικία. Παιδιά με μικρά ελλείμματα μπορεί να μην έχουν κανένα σύμπτωμα. Τα μικρά μεσοκοιλιακά ελλείμματα μπορεί να κλείσουν μόνα τους χωρίς θεραπεία.

Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος του ελλείμματος. Εάν η φαρμακευτική αγωγή δεν έχει επιτυχία, μπορεί να γίνει μία χειρουργική επέμβαση, ώστε να κλείσει το έλλειμμα, προτού το μωρό συμπληρώσει την ηλικία του ενός έτους.

Έλλειμμα του μεσοκολπικού διαφράγματος

Το έλλειμμα του μεσοκολπικού διαφράγματος είναι ένα άνοιγμα στην άνω περιοχή της καρδιάς, ανάμεσα στα άνω τμήματα (κόλποι), το οποίο προκαλεί μία αντικανονική ροή αίματος.

Συναντάται συχνότερα σε κορίτσια από ό,τι σε αγόρια και συχνά παρουσιάζεται σε παιδιά με  σύνδρομο Down. To έλλειμμα μεσοκολπικού διαφράγματος αποτελεί το 13% όλων των συγγενών καρδιακών παθήσεων.

Τα παιδιά με την πάθηση αυτή συχνά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Η συνιστώμενη θεραπεία είναι η χειρουργική σύγκλειση. Αυτό γίνεται συνήθως στην ηλικία των 4 ετών.

Ανοικτός αρτηριακός πόρος

Ο αρτηριακός πόρος είναι ένα αγγείο που ενώνει την πνευμονική αρτηρία με την αορτή, όσο το βρέφος βρίσκεται ακόμα στη μήτρα. Αυτό το άνοιγμα φυσιολογικά κλείνει μετά τη γέννα. Όταν δεν κλείσει, ρέει αίμα στην πνευμονική αρτηρία από την αορτή. Ο ανοιχτός αρτηριακός πόρος αποτελεί το 6 – 11% των περιπτώσεων συγγενών καρδιοπαθειών.

Στα μωρά που γεννιούνται πρόωρα ο πόρος είναι λιγότερο πιθανό να κλείσει μόνος του. Ο ανοιχτός πόρος εμφανίζεται συχνότερα στα κορίτσια, στα μωρά που γεννιούνται σε υψηλό υψόμετρο και στα παιδιά γυναικών που πέρασαν ερυθρά κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 μηνών τη εγκυμοσύνης.

Όταν ο πόρος είναι μικρός, συχνά δεν παρουσιάζονται συμπτώματα. Ένας μεγάλος πόρος θα παράγει ένα φύσημα στην καρδιά, πνευμονική υπέρταση και περιορισμό ανάπτυξης. Στα πρόωρα μωρά ο πόρος συχνά κλείνει αυτόματα μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες. Στα βρέφη των οποίων ο πόρος αδυνατεί να κλείσει μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Αυτό γίνεται συνήθως ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο έτος ζωής.

Στένωση της αορτής

Η στένωση (απόφραξη) της αορτής οδηγεί σε αυξημένη πίεση του αίματος πάνω από τη στένωση. Αρχικά τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι εμφανή. Οι σημαντικές στενώσεις θα πρέπει να ανακουφίζονται χειρουργικά πριν την ηλικία των 6 ετών, ώστε να προληφθούν περαιτέρω επιπλοκές. Σε σοβαρές περιπτώσεις η χειρουργική αποκατάσταση μπορεί να είναι απαραίτητη νωρίτερα.

Στένωση της αορτικής βαλβίδας

Η αορτική στένωση είναι ένα στένωμα της βαλβίδας μέσω της οποίας το αίμα βγαίνει από την καρδιά, για να μπει στην αορτή. Η σοβαρή μορφή στένωσης, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από αναπνευστική δυσκολία, συνήθως δεν εντοπίζεται στην πρώιμη βρεφική ηλικία. Η ήπια ή μέτρια στένωση μπορεί να μην παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα, αλλά κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης σωματικής εξέτασης ο γιατρός μπορεί να ακούσει ένα καρδιακό φύσημα. Η πάθηση είναι πιο συχνή στα αγόρια.

Η σοβαρή στένωση αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση. Τα παιδιά με ήπια ή μέτρια στένωση θα πρέπει να κάνουν περιοδικά εξετάσεις, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να αυξηθεί η στένωση.

Τετραλογία του Fallot

Η τετραλογία του Fallot αποτελείται από ένα μεγάλο έλλειμμα του μεσοκοιλιακού διαφράγματος, απόφραξη της ροής του αίματος από τη δεξιά κοιλία της καρδιάς στις πνευμονικές αρτηρίες (στένωση της πνευμονικής) και μετάθεση της αορτής προς τα δεξιά. Επιπλέον, εμφανίζεται υπερτροφία της δεξιάς κοιλίας. Το αποτέλεσμα είναι μειωμένη ροή αίματος στους πνεύμονες.

Η κύρια εκδήλωση αυτής της διαταραχής είναι μία μπλε απόχρωση στο δέρμα (κυάνωση). Η εκδήλωση της τετραλογίας του Fallot συχνά ξεκινά αργά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής του βρέφους. Ενίοτε το πρόβλημα είναι εμφανές κατά τη γέννηση.

Ο στόχος της θεραπείας είναι να αυξηθεί η ροή του αίματος στους πνεύμονες. Μία εγχείρηση καρδιάς είναι η συνήθης θεραπεία, όταν το παιδί σας έχει περάσει τη βρεφική ηλικία, αλλά μερικές φορές απαιτείται νωρίτερα.

Στένωση της πνευμονικής βαλβίδας

Η στένωση της πνευμονικής βαλβίδας είναι μία απόφραξη της ροής του αίματος από την καρδιά στην πνευμονική αρτηρία. Μία ήπια ή μέτρια απόφραξη μπορεί να μην εμφανίζει συμπτώματα. Ένα νεογνό με σοβαρή απόφραξη έχει μία κυανή απόχρωση στο δέρμα και εμφανίζει συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα ζωής.

Τα παιδιά με ήπια έως μέτρια στένωση μπορούν να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή, αλλά θα πρέπει να εξετάζονται συχνά από γιατρό. Αυτά που έχουν πιο σοβαρή μορφή στένωσης μπορεί να χρειαστούν μία επέμβαση ανοίγματος της βαλβίδας.

Μετατόπιση των μεγάλων αγγείων

Η μετατόπιση των μεγάλων αγγείων είναι μία πολύπλοκη κατάσταση κατά την οποία οι δύο αρτηρίες που ξεκινούν από την καρδιά αναστρέφονται. Το αίμα που επιστρέφει στην καρδιά από το σώμα αντλείται ξανά πίσω, χωρίς να περάσει από τους πνεύμονες.

Τα βρέφη με αυτή την πάθηση έχουν μία βαθιά μπλε απόχρωση (σοβαρή κυάνωση) και θα πρέπει να δεχτούν άμεση ιατρική αντιμετώπιση. Για την αποκατάσταση του προβλήματος υπάρχουν διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις.

Δείτε επίσης