Πολλοί φρουτοχυμοί του εμπορίου έχουν περισσότερη ζάχαρη από τα αναψυκτικά

froutoxymoi 4 emporioΤο 25% των φρουτοχυμών του εμπορίου περιέχουν ίση ποσότητα ζάχαρης με τα σακχαρούχα αναψυκτικά όπως Coca-Cola, αν όχι περισσότερη.

Το ένα τέταρτο των προϊόντων που ελέγχθηκαν στη Βρετανία είχαν τουλάχιστον 5-6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη για κάθε 200 ml -αυτή την ποσότητα έχουν τα σακχαρούχα αναψυκτικά. Μάλιστα, μερικοί χυμοί φρούτων του εμπορίου είχαν ακόμα και 60% παραπάνω ζάχαρη από τα αναψυκτικά.

Ο βρετανικός οργανισμός Action on Sugar (Δράση για τη Ζάχαρη), που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Queen Mary, του Λονδίνου, εξέτασε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη 203 φρουτοχυμών, φρουτοποτών και smoothies, διαπιστώνοντας ότι σε πολλά από αυτά η περιεκτικότητα σε ζάχαρη υπερβαίνει τα 10,6 γραμμάρια ανά 100 ml προϊόντος που ανευρίσκεται στα κανονικά αναψυκτικά. Κάποια ροφήματα είχαν 13 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 ml προϊόντος, ενώ βρέθηκε και ένα με 16,1 γραμμάρια στα 100 ml. Πιο συγκεκριμένα, 57 από τους εξεταζόμενους φρουτοχυμούς είχαν ίση ή περισσότερη ζάχαρη από την Coca-Cola.

«Είναι ένα πραγματικό σκάνδαλο το γεγονός ότι τα ποτά αυτά διατίθενται στο εμπόριο για τα παιδιά και τους γονείς τους σαν να είναι υγιεινά. Αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο καθηγητής Γκράχαμ ΜακΓκρέγκορ, πρόεδρος του Action on Sugar. «Πρέπει να σταματήσουμε την επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας που είναι εκτός ελέγχου».

Σε γενικές γραμμές, τα φρουτοποτά και τα ροφήματα από συμπυκνωμένο χυμό περιείχαν περισσότερη ζάχαρη απ’ ό,τι οι φυσικοί χυμοί.

Η ζάχαρη αναγράφεται στις ετικέτες των τροφίμων ως «σάκχαρα», τα οποία πρέπει να ελέγχονται κάθε φορά που αγοράζουμε έναν χυμό, ακόμα κι αν αυτός αναγράφει «χωρίς προσθήκη ζάχαρης».

Χυμοί φρούτων και υγιεινή διατροφή

Όπως ανέφερε η Κάουδερ Χάσεμ, διατροφολόγος του Action on Sugar, ο έλεγχος αφορούσε κυρίως τους χυμούς που στοχεύουν στα παιδιά ή προωθούνται ως κατάλληλοι για να τους πίνουν τα παιδιά στα σχολεία. Η Χάσεμ τόνισε πως οι γονείς δεν πρέπει να θεωρούν αυτομάτως υγιεινό όποιο ρόφημα προέρχεται από φρούτα ή αναγράφει τη λέξη «χυμός» και πρόσθεσε πως προτιμότερο είναι να πίνουν τα παιδιά αραιωμένους τους χυμούς του εμπορίου και σε μικρές ποσότητες.

Ο καρδιολόγος Ασιμ Μαλχοτρα προειδοποίησε ότι εκτός από την φθορά των δοντιών, υπάρχουν αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία ότι η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιακής νόσου. «Οι χυμοί φρούτων του εμπορίου και τα smoothies δεν θα πρέπει να είναι μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής”, είπε.

Από την πλευρά της, η Άλισον Τέντστοουν, διατροφολόγος του κυβερνητικού οργανισμού Public Health England, είπε πως οι χυμοί φρούτων μπορούν να αποτελούν τμήμα μιας υγιεινής διατροφής, αλλά η κατανάλωσή τους πρέπει να περιορίζεται στα 150 ml την ημέρα. Συνέστησε επίσης να καταναλώνονται μαζί με γεύματα, ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας.

Δείτε επίσης