Πως η γάτα εξημερώθηκε από την αγριόγατα – 13 διαφορές στα γονίδια

gata 4 agriogataΟι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γουέσλι Γουόρεν, αναπληρωτή καθηγητή γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λιούις, ανέφεραν ότι οι γάτες εξημερώθηκαν πολύ πιο πρόσφατα από τους σκύλους, οι οποίοι προήλθαν από τους λύκους πριν από περίπου 30.000 χρόνια.

Οι πρώτες γάτες εξημερώθηκαν πριν από περίπου 10.000 χρόνια στην Εγγύς Ανατολή από αγριόγατες που ακόμη τριγυρνούν σήμερα μοναχικές σ’ αυτή την περιοχή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικό υλικό από 22 εξημερωμένες γάτες από όλο τον κόσμο, καθώς και από ευρωπαϊκές και μεσανατολικές αγριόγατες. Έτσι, συνέκριναν το DNA της αγριόγατας και της εξημερωμένης γάτας, εντοπίζοντας διαφορές και ομοιότητες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PNAS».

Μικρές μεταβολές στα γονίδια

Το DNA της εξημερωμένης γάτας έχει αλλάξει λίγο από τότε που διαχωρίστηκε από την αγριόγατα – άλλωστε, οι σπιτικές γάτες συνεχίζουν να σκοτώνουν ποντίκια και πουλιά, παρόλο που έχουν εξασφαλισμένη τροφή από τα αφεντικά τους. Οι κυριότερες διαφορές αφορούν 13 γονίδια που σχετίζονται με την μνήμη, τον φόβο και την αναζήτηση των ανταμοιβών.

Κατά πάσα πιθανότητα οι άνθρωποι ήθελαν τις γάτες τριγύρω τους για να ελέγχουν τα ποντίκια που κατέστρεφαν τις καλλιέργειες των σιτηρών τους. Έτσι, άρχισαν να δίνουν στις γάτες φαγητά για να τις δελεάσουν προκειμένου να μείνουν κοντά τους. Αυτό αντανακλάται στο DNA τους καθώς χάρη στις γενετικές αλλαγές οι έως τότε άγριες γάτες φοβούνταν λιγότερο και ανταποκρίνονταν με μεγαλύτερη ευχαρίστηση στις περιποιήσεις των ανθρώπων.

Σταδιακά, χάρη αρχικά στα φαγητά και μετά στα χάδια των ανθρώπων, μερικές γάτες προτίμησαν να εγκαταλείψουν την άγρια και μοναχική ζωή, ενώ οι άνθρωποι προτιμούσαν να κρατούν κοντά τους όσες γάτες ήσαν πιο ήμερες και φιλικές. Οι ήμερες γάτες μίκρυναν σε μέγεθος σε σχέση με τις αγριόγατες και απέκτησαν μια ποικιλία από χρωματισμούς και τριχώματα. Αρκετές από τις σημερινές ράτσες των γατών έχουν προέλθει από διασταυρώσεις που έκαναν οι πρόγονοί μας για να προωθήσουν διάφορα επιθυμητά χαρακτηριστικά στα ζώα τους.

Το DNA της γάτας σε σχέση με άλλα ζώα

Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης το DNA της γάτας με αυτό άλλων ζώων (τίγρης, αγελάδας, σκύλου).

Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι οι γάτες έχουν λιγότερα γονίδια όσφρησης (γύρω στα 700) από ό,τι οι σκύλοι (πάνω από 800), πράγμα που εξηγεί γιατί οι τελευταίοι βασίζονται περισσότερο στη μύτη τους για να βρουν τροφή.

Από την άλλη, οι γάτες έχουν περισσότερα γονίδια από ό,τι οι σκύλοι για τα “ραβασάκια του αέρα”, τις φερομόνες, πράγμα που τους επιτρέπει να βρίσκουν καλύτερα με την μύτη το ταίρι τους για να ζευγαρώσουν. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι γάτες είναι μοναχικά ζώα και δυσκολεύονται πιο πολύ να βρουν σύντροφο σε σχέση με τους σκύλους.

Ακόμη, οι γάτες έχουν καλύτερη ακοή από τα περισσότερα άλλα σαρκοβόρα ζώα, καθώς είναι ικανές να ακούνε ακόμη και στη συχνότητα των υπερήχων. Επίσης είναι εντυπωσιακά καλές στο να βλέπουν σχεδόν στο σκοτάδι, πράγμα που εξηγεί γιατί είναι ιδιαίτερα δραστήριες μόλις έχει φέξει και λίγο πριν δύσει. Για όλες αυτές τις ικανότητες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις μεταλλάξεις των σχετικών γονιδίων τους.

Δείτε επίσης