Τα ενεργειακά ποτά δηλητηριάζουν τα παιδιά λόγω της καφεΐνης

energeiaka pota 4  4Ένα κουτάκι ενεργειακού ποτού φτάνει για να δηλητηριαστεί ένα παιδί από την καφεΐνη του, προειδοποιεί ο κορυφαίος Αμερικανός γιατρός Steven Lipshultz.

Κατά την περασμένη τριετία, περισσότερα από 2.000 παιδιά κάτω των 6 ετών μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στις ΗΠΑ λόγω επιπλοκών από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σοβαρές καρδιακές προβλήματα – μεταξύ των οποίων και αρρυθμίες – ή νευρολογικά προβλήματα όπως οι επιληπτικές κρίσεις.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Lipshultz, παιδίατρο στο Νοσοκομείο Παίδων του Μίσιγκαν, τα περισσότερα ενεργειακά ποτά περιέχουν αρκετή ποσότητα καφεΐνης ώστε να βλάψουν ένα μικρό παιδί. Ο γιατρός πρόκειται να παρουσιάσει τα στοιχεία του για τους πιθανούς κινδύνους που αφορούν στα παιδιά σε συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Καρδιά (AHA) που θα πραγματοποιηθεί στο Σικάγο.

«Τα ενεργειακά ποτά δεν έχουν θέση στην παιδική διατροφή, και ο καθένας με υποκείμενες καρδιακές, νευρολογικές ή άλλες σημαντικές ιατρικές καταστάσεις θα πρέπει να ελέγξει με τον γιατρό του και για να βεβαιωθεί ότι είναι ασφαλής όταν τα καταναλώνει”, λέει ο Lipshultz.

«Νομίζει κανείς ότι συνήθως τα ενεργειακά ποτά καταναλώνονται από εφήβους και νεαρούς ενήλικες, όμως το 50% των κλήσεων που έγιναν στα αμερικανικά κέντρα δηλητηριάσεων αφορούσαν σε συμπτωματική έκθεση παιδιών κάτω των έξι ετών», δηλώνει ο γιατρός.

Αρκετά ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη φέρουν σχετική ένδειξη που αναφέρει ότι δεν είναι κατάλληλα για παιδιά. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι αρκετά παιδιά μπορεί να καταναλώσουν τα ενεργειακά ποτά διαφεύγοντας της προσοχής των γονιών τους.

Ο γιατρός είπε ότι ένα παιδί κάτω των 12 ετών μπορεί να δηλητηριαστεί εάν καταναλώνει περισσότερο από 2,5 mg καφεΐνης για κάθε κιλό σωματικού βάρους τους. Αυτό το όριο είναι  αρκετό για να κάνει τα περισσότερα ενεργειακά ποτά δυνητικά επικίνδυνα για τα παιδιά.

Να απαγορευτούν στα παιδιά

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, 50 mg καφεΐνης μέσα σε μια ημέρα είναι αρκετή για να δηλητηριάσει ένα μέσο παιδί 6 ετών. Ένα παιδί ηλικίας 10 ετών θα μπορούσε να δηλητηριαστεί από τη καφεΐνη μετά από κατανάλωση 80 mg και ένα παιδί 12 ετών θα μπορούσε να δηλητηριαστεί μετά από 100 mg. Να σημειωθεί ότι ένα ποτό 500 ml Monster Energy περιέχει 160 mg καφεΐνης – πολύ πάνω από το παραπάνω όριο.‘Ενα κουτάκι των 250 ml Red Bull περιέχει 80 mg καφεΐνης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή, μια κούπα καφέ μπορεί να περιέχει επίσης αρκετή καφεΐνη – ακόμα και 100 mg – άρα μπορεί και ο καφές να προκαλέσει βλάβη στους νέους. Από την άλλη μεριά ένα κουτάκι των 330 ml Coca Cola περιέχει 32 mg, καθιστώντας το ασφαλές όταν δεν λαμβάνεται καφεΐνη από άλλες πηγές.

Τα ενεργειακά ποτά μπορεί να περιέχουν φαρμακευτικής καθαρότητας καφεΐνη και επιπλέον καφεΐνη από φυσικές πηγές. Αυτή η ποσότητα μπορεί να προκαλέσει αύξηση των χτύπων της καρδιάς και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ποτά με πολλαπλές πηγές καφεΐνης μπορεί να έχουν υψηλότερο ποσοστό παρενεργειών, που κατά κανόνα αφορούν το νευρικό, πεπτικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το γιατρό, πολλά από τα συστατικά που έχουν προστεθεί στα ενεργειακά ποτά δεν έχουν εξεταστεί ποτέ για την ασφάλεια σε παιδιά – που σημαίνει ότι η καφεΐνη μπορεί να μην είναι το μόνο υπεύθυνο συστατικό. «Τα ευρήματα πιθανώς αντιπροσωπεύουν την κορυφή του παγόβουνου», είπε.

Και πρόσθεσε: «Τα ποτά αυτά δεν θα πρέπει να διατίθενται στην αγορά σε ηλικίες κάτω των 18 ετών. Εάν πρέπει να προστατεύσουμε την υγεία του κοινού, τότε τα ενεργειακά ποτά θα πρέπει να ρυθμίζονται παρόμοια με τον καπνό, το αλκοόλ και την οδήγηση, έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες εισαγωγές παιδιών στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας».

Δείτε επίσης