Γιορτή για τα παιδιά την Κυριακή 23-11-2014 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας

paidikh girorh 4Με παιχνίδια και παραμύθια γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» την ερχόμενη Κυριακή 23-11-2014 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας (Δομοκού 2 στον σταθμό Λαρίσης).

Η επέτειος υπογραφής της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πιο αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου 1989. Η χώρα μας την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992.

Παιχνίδια και παραμύθια θα περιμένουν τους μικρούς φίλους του Δικτύου από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι για να διασκεδάσουν με τους εθελοντές και τους συντονιστές του Δικτύου, τους εθελοντές της 2nd Generation και τη ΜΚΟ «Ρίζες».

Η συγγραφείς Χριστίνα Φραγκεσκάκη (εκδόσεις Κέδρος) και Αλεξάνδρα Μητσιάλη (εκδόσεις Πατάκη) θα «ταξιδέψουν» τη φαντασία των παιδιών μέσα από τα παραμύθια τους. Παράλληλα, θα διεξαχθούν τρία ενδιαφέροντα εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και γονείς, μέσα από τα οποία θα μυηθούν στην παιδαγωγική αξία του παιχνιδιού, παραδοσιακού αλλά και ψηφιακού.

Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και γονείς

«Παίζουμε;» θα ρωτήσουν η συγγραφέας και εικονογράφος Βάσω Ψαράκη και ο εκπαιδευτικός Βύρωνας Ντέγκας στις 10.30 π.μ. Για μία ώρα όποιος είναι παιδί θα σηκώσει τα… μανίκια για παιχνίδι.

«Ποιος είπε ότι το παιχνίδι είναι χαμένος χρόνος; Μεγάλο λάθος! Το παιχνίδι είναι όχι μόνο πηγή χαράς αλλά και μέσο ανάπτυξης της νοημοσύνης. Είναι ένας τρόπος να μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε και να σεβόμαστε τον άλλο. Είναι ένας δρόμος που με όχημα τη φαντασία μας οδηγεί σε νέους κόσμους. Ποιος είπε ότι το παιχνίδι δεν είναι σημαντική απασχόληση; Μεγάλο λάθος! Δεν νοείται παιδί χωρίς παιχνίδι. Για την ακρίβεια, δεν νοείται άνθρωπος χωρίς παιχνίδι. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν τους κανόνες της φύσης κι ας μην της πάμε κόντρα. Κι αν κάποιος επιμένει, ας έρθει σε μια από τις συναντήσεις μας για να δει τι θα πει παιχνίδι! Ελάτε κι εσείς, για να μάθουμε ο ένας τον άλλο, πώς να παίζουμε και να παίζουμε για να μάθουμε» περιγράφουν οι ίδιοι αυτό το εργαστήριο.

Αμέσως μετά, στις 11.30 π.μ. – 12.30 μ.μ., γονείς και δάσκαλοι θα παρακολουθήσουν το εργαστήριο «Η παιδαγωγική σημασία του παιχνιδιού» με τους εκπαιδευτικούς Πόπη Κύρδη, Μαρία Δημοπούλου, Ντόρα Τσιαγκάνη, Βάσω Νικολάου, Μπάμπη Μπαλτά, Μαριέτα Κουμαριανού και Μαρία Καλατζοπούλου. Το παιχνίδι ως τρόπος μάθησης και κοινωνικής ένταξης, διασκέδασης και απόλαυσης, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του εργαστηρίου. Οι ποικίλες διαστάσεις του παιχνιδιού: ομαδικό, αντικείμενο, αθλητικό, φαντασίας, μοναχικό, ηλεκτρονικό, μουσικό, μαθηματικό, γλωσσικό κτλ. μπαίνουν στο «μικροσκόπιο».

Ο μηχανικός πληροφορικής Γιάννης Κωτσάνης, ο αναλυτής πληροφοριακών συστημάτων Βασίλης Οικονόμου και ο ερευνητής ψηφιακών συστημάτων Γιώργος Πατρώνας θα μάθουν στους μεγάλους πώς να παίζουν δημιουργικά, ψηφιακά παιχνίδια με τα παιδιά, στις 12.30-13.30 μ.μ. Η ραγδαία εξέλιξη των φορητών συσκευών και το χαμηλό κόστος των tablet έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη χιλιάδων εφαρμογών-παιχνιδιών.

Οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου έχουν επιλέξει τις καταλληλότερες από αυτές για κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων και δημιουργικότητα, ώστε να «παίζουν» οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς με τα παιδιά τους. Ύστερα από σύντομη παρουσίαση, οι συμμετέχοντες θα παίξουν με ταμπλέτες σε μικρές ομάδες, διαφορετικές κατηγορίες ψηφιακών παιχνιδιών (free επιτραπέζια, τύπου παζλ, προσομοιώσεις ρόλων, δράσης, προγραμματισμού κτλ.), στα τρία δημοφιλέστερα περιβάλλοντα (Android, iOS, Windows).

Δείτε επίσης