Σπιτικό φαγητό και μεσογειακή διατροφή οδηγούν σε αδυνάτισμα

mesogeiakh diatrofh 4 spitiko faghtoΔύο νέες μελέτες επιβεβαιώνουν κάτι που βέβαια ήδη ξέρουμε: ότι το σπιτικό φαγητό και η μεσογειακή διατροφή οδηγούν σε λιγότερες θερμίδες και αδυνάτισμα.

Στην πρώτη μελέτη, Αμερικανοί ερευνητές γράφουν ότι το σπιτικό φαγητό προσφέρει πιο υγιεινή διατροφή και λιγότερες θερμίδες ενώ στη δεύτερη μελέτη Βρετανοί επιστήμονες γράφουν ότι  η μεσογειακή διατροφή είναι πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας από τις δίαιτες με χαμηλά λιπαρά.

Να σημειωθεί ότι η μεσογειακή διατροφή περιέχει περισσότερα λιπαρά από άλλες δίαιτες διότι βασίζεται στο ελαιόλαδο. Όμως το ελαιόλαδο περιέχει κατά 75% το μονοακόρεστο λιπαρό ελαϊκό οξύ το οποίο ρίχνει την κακή χοληστερίνη. Από την άλλη μεριά τα λιπαρά είναι ιδανικά για τους διαβητικούς διότι δεν ανεβάζουν το “ζάχαρο” και την ινσουλίνη.

Το σπιτικό φαγητό

Οι άνθρωποι που τρώνε σπιτικό φαγητό, τρέφονται πιο υγιεινά και καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, άρα κινδυνεύουν λιγότερο να πάρουν βάρος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Public Health Nutrition».

Ομάδα ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής την Τζούλια Γούλφσον, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 9.000 άτομα. Η μελέτη βασίστηκε σε απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ερωτηματολόγια σχετικά με το πού έτρωγαν και πόσο, τις τελευταίες 30 ημέρες.

Η ανάλυση έδειξε ότι το 8% των ατόμων έτρωγαν στο σπίτι το πολύ μια φορά την εβδομάδα και κατανάλωναν, κατά μέσο όρο, 2.301 θερμίδες την ημέρα (84 γραμμάρια λίπους και 135 γραμμάρια ζάχαρης). Από την άλλη, το 48% των ατόμων έτρωγαν σπίτι τους καθημερινά και κατανάλωναν κατά μέσο όρο 2.164 θερμίδες την ημέρα (81 γραμμάρια λίπους την ημέρα και 119 γραμμάρια ζάχαρης).

Αυτοί που έτρωγαν σπίτι τους τακτικά, έτρωγαν πιο υγιεινά, επειδή κατανάλωναν λιγότερα κατεψυγμένα τρόφιμα και, επιπλέον, όταν τύχαινε να φάνε έξω, απέφευγαν το πρόχειρο φαγητό. Όσοι δούλευαν πάνω από 35 ώρες την εβδομάδα έτρωγαν συχνότερα εκτός σπιτιού και κινδύνευαν περισσότερο να εμφανίσουν παχυσαρκία.

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι όσοι μαγειρεύουν σπίτι τους, κάνουν πιο υγιεινή διατροφή. Είναι σημαντικό να μάθει το κοινό για τα οφέλη του σπιτικού φαγητού και να κάνει καλύτερες επιλογές όταν τρώει έξω», εξήγησε η Γούλφσον.

Κατά τους ειδικούς, η έλλειψη χρόνου και οι εργασιακοί περιορισμοί αποτελούν τα βασικά εμπόδια για το μαγείρεμα στο σπίτι.

Η μεσογειακή διατροφή

Ομάδα Βρετανών ερευνητών υποστηρίζει ότι η μεσογειακή δίαιτα ανάμεσα στα πολλά άλλα οφέλη της έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στην καταπολέμησης της παχυσαρκίας.

Όπως γράφουν στο επιστημονικό περιοδικό «Postgraduate Medical Journal», αν και υπάρχουν διάφορες δίαιτες με χαμηλά λιπαρά, εντούτοις η μεσογειακή διατροφή προσφέρει καλύτερη προστασία από την παχυσαρκία.

Επιπλέον, οι μελέτες που υπάρχουν από την παρακολούθηση ατόμων που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή δείχνουν ότι οι ασθενείς που ακολουθούν (μετά την εκδήλωση του εμφράγματος) μια πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, μεσογειακή διατροφή προστάτευαν τη ζωής τους τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με τις στατίνες, μια θεραπεία που οδηγεί σε χαμηλότερη χοληστερίνη.

Έχει ενδιαφέρον ότι μεταξύ αυτών που υπογράφουν τη μελέτη είναι ο πρόεδρος της Ακαδημίας των Βασιλικών Κολεγίων Ιατρικής καθηγητής Terence Stephenson και ο δρ Mahiben Maruthappu σημαντικό στέλεχος του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας. Ο επικεφαλής συγγραφέας, καρδιολόγος δρ Aseem Malhotra, λέει ότι τα επιστημονικά στοιχεία είναι αδιάσειστα. Οι ερευνητές αυτοί επικρίνουν τη βιομηχανία αδυνατίσματος για την εστίαση στον περιορισμό των θερμίδων και όχι στην «καλή διατροφή».

Ο πρόεδρος του Εθνικού Φόρουμ για την Παχυσαρκία, καθηγητής David Haslam, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μελέτη, λέγοντας: “Μια θερμίδα δεν είναι απλά μια θερμίδα. Eίναι αφελές κανείς να σκεφτεί ότι τα ορμονικά και νευρολογικά συστήματα που καθορίζουν την όρεξη ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο στις διαφορετικές ουσίες που υπάρχουν στη διατροφή μας.”

Δείτε επίσης