Γονίδιο επηρεάζει έντονα την απιστία στις γυναίκες

apisti 4 gynaikaΤώρα όχι μόνο οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες που απατούν τους συντρόφους μπορούν να έχουν μια δικαιολογία.

Αυστραλοί ερευνητές από το University of Queensland ανακάλυψαν ένα γονίδιο που αυξάνει τις πιθανότητες της απιστίας αλλά δεν έχει την ίδια επίδραση στους άνδρες.

Η τάση για απιστία μπορεί να μην είναι ακριβώς συνειδητή απόφαση, αλλά να ορίζεται από τα γονίδιά μας και μάλιστα κατά ένα σημαντικό βαθμό. Αυτό ισχυρίζονται οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσίευσαν στο περιοδικό Evolution and Human Behavior. Όπως αναφέρουν, το 62% της άπιστης συμπεριφοράς στους άντρες και το 40% στις γυναίκες μπορούν να αποδοθούν σε γενετικές επιρροές.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να απατούν τους συντρόφους τους εξαιτίας ορισμένων γονιδίων που έχουν κληρονομήσει από τους γονείς τους. Οι άνδρες είναι γνωστό ότι ρυθμίζονται από το περίφημο φαινόμενο Κούλιτζ αλλά για τις γυναίκες μέχρι τώρα δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι μπορούν να είναι εκ γενετής άπιστες. Όμως οι ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο, που ονομάζεται AVPR1A, και το οποίο τις κάνει ευάλωτες στη μοιχεία.

Η επίδραση αυτού του γονιδίου φαίνεται πως είναι ισχυρή στις γυναίκες αλλά όχι στους άνδρες. Το AVPR1A εμπλέκεται στην παραγωγή της αντιδιουρητική ορμόνης (γνωστή και ως  βασοπρεσίνη ή αργιπρεσίνη). Η ορμόνη αυτή, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει την κοινωνική συμπεριφορά και έχει συνδεθεί με τις πολλές ερωτικές περιπτύξεις σε ένα είδος τρωκτικών μικρού μεγέθους, τα  meadow mice ή voles.

Γεννημένοι άπιστοι

Όπως γράφουν οι επιστήμονες βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε 7.378 δίδυμα αδέλφια, ηλικίας 18 έως 49 ετών, άλλα εκ των οποίων ήταν πανομοιότυποι δίδυμοι και άλλα όχι. Οι πανομοιότυποι δίδυμοι έχουν το ίδιο DNA ενώ οι μη πανομοιότυποι έχουν διαφορετικό.

Στην πρώτη φάση της μελέτης, οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αφορούσαν την απιστία, οπότε οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 9.8% των ανδρών και το 6,4% των γυναικών είχαν δύο ή περισσότερους ερωτικούς συντρόφους συγχρόνως (εν αγνοία των ενδιαφερομένων) κατά τους 12 μήνες πριν συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι πανομοιότυπα δίδυμοι ήταν πιο πιθανό να έχουν την ίδια συμπεριφορά σχετικά με τις εξωσυζυγικές σχέσεις τους. Και υποστήριξαν ότι είναι σε θέση να εκτιμήσουν το βαθμό στον οποίο η απιστία έχει ως βάση το DNA αντί για τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

«Τα ευρήματά μας έδειξαν με σαφήνεια ότι το γενετικό προφίλ επηρεάζει τις πιθανότητες απιστίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Μπρένταν Ζιτς, από την Σχολή Ψυχολογίας του πανεπιστημίου. «Η απομόνωση συγκεκριμένων γονιδίων είναι δύσκολη, διότι κάθε συμπεριφορά επηρεάζεται από χιλιάδες γονίδια και η επίδραση κάθε ενός μεμονωμένα είναι μικρή. Ωστόσο, βρήκαμε πειστικά στοιχεία για ένα συγκεκριμένο γονίδιο που φαίνεται να επηρεάζει έντονα την απιστία στις γυναίκες».

Δείτε επίσης