Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να έχουν έως 10 φορές περισσότερα καρκινογόνα

e tsigaro 4 4Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν μέχρι και 10 φορές τη ποσότητα ορισμένων χημικών ουσιών που προκαλούν καρκίνο, σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα η οποία χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας.

Οι εμπειρογνώμονες υγείας στην Ιαπωνία ανακάλυψαν υψηλά επίπεδα καρκινογόνων ουσιών, συμπεριλαμβανομένων της φορμαλδεΰδης και ακεταλδεΰδης στον ατμό που παράγεται από διάφορους τύπους υγρών του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Αυτό το εύρημα θα αποτελέσει πλήγμα για εκείνους που τάσσονται υπέρ των ηλεκτρονικών συσκευών, λέγοντας ότι είναι ασφαλέστερα από τα κανονικά τσιγάρα.

Οι συσκευές των ηλεκτρονικών τσιγάρων, οι οποίες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, λειτουργούν με θέρμανση αρωματισμένου υγρού, το οποίο συχνά περιέχει νικοτίνη, σε ατμό, η οποία εισπνέεται. Αυτό μοιάζει με τα παραδοσιακά τσιγάρα αλλά δεν υπάρχει ο καπνός.

Καρκινογόνα

Η φορμαλδεΰδη είναι μια ουσία που βρίσκεται στα οικοδομικά υλικά και σε ορισμένα υγρά. Ήταν παρούσα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό, τι στον καπνό των κανονικών τσιγάρων. Προηγούμενες έρευνες επίσης έχουν ανιχνεύσει την φορμαλδεΰδη αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από την ιαπωνική μελέτη.

Η ακεταλδεϋδη υπήρχε σε μικρότερες ποσότητες. Αυτή η ουσία υπάρχει κυρίως στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Βρέθηκε επίσης σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά των κανονικών τσιγάρων.

Σε ένα εμπορικό σήμα ηλεκτρονικών τσιγάρων η ερευνητική ομάδα βρήκε πάνω από 10 φορές το επίπεδο των καρκινογόνων ουσιών που περιέχονται σε ένα κανονικό τσιγάρο», ανέφερε ο δρ Ναόκι Κουνουτζίτα από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ιαπωνίας. Και πρόσθεσε πως όταν το σύρμα το οποίο εξατμίζει το υγρό υπερθερμανθεί, υψηλότερα ποσά από αυτές τις επιβλαβείς ουσίες παράγονται.

Στην Ιαπωνία, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν ελέγχονται. Η κυβέρνηση μελετά τώρα τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται μ’ αυτά, με σκοπό να εξεταστεί το πώς θα πρέπει να ελεγχθούν.

Τον Αύγουστο του 2014, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κάλεσε τις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ανηλίκους, προειδοποιώντας ότι συνιστούν «σοβαρή απειλή» για τα αγέννητα μωρά και τους νέους. Αρκετοί όμως επιστήμονες έχουν κατηγορήσει τον ΠΟΥ για αυστηρότητα, λέγοντας ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ πιο ασφαλή από τα παραδοσιακά.

Ο ΠΟΥ φοβάται ότι η «μόδα» του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να σβήσει τις όποιες προόδους έχουν επιτευχθεί εναντίον του καπνίσματος τις τελευταίες δεκαετίες.

Φυσικά τα e-τσιγάρα δεν είναι αθώα. Οι έρευνες δείχνουν ότι εκτός από τα υψηλότερα ποσά φορμαλδεΰδης και ακεταλδεΰδης, προκαλών ερεθισμό των πνευμόνων, μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας και αύξηση των δεικτών φλεγμονής. Οι μελέτες έχουν εντοπίσει χρώμιο το οποίο δεν υπάρχει στα κανονικά τσιγάρα, καθώς και 4 φορές υψηλότερα επίπεδα νικελίου. Έχουν επίσης εντοπιστεί μόλυβδος και ψευδάργυρος καθώς και άλλα τοξικά μέταλλα, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι στα συμβατικά τσιγάρα.

Δείτε επίσης