Όταν ο σκύλος καταλαβαίνει την εντολή σας γυρίζει το κεφάλι δεξιά

kefali dejia 4 skylosΑναρωτιέστε αν ο σκύλος σας καταλαβαίνει τις εντολές που του δίνεται;

Η απάντηση είναι απλή και κρύβεται στη στροφή που παίρνει το κεφάλι του. Αν καταλαβαίνει τι του λέτε στρέφει το κεφάλι του δεξιά ενώ αν προσπαθεί να καταλάβει στρέφει το κεφάλι του αριστερά.

Το ενδιαφέρον εύρημα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  «Current Biology» από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ.

Ο ερευνητές βρήκαν ότι οι σκύλοι ανταποκρίνονται στην ομιλία του αφεντικού τους με τον ίδιο τρόπο που ανταποκρίνεται ο άνθρωπος στους γνώριμους ή μη ήχους. Η επεξεργασία των άγνωστων ήχων γίνεται στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου ενώ η επεξεργασία των γνώριμων ήχων γίνεται στο αριστερό ημισφαίριο. Έτσι, όταν ένας σκύλος γυρίζει το κεφάλι δεξιά σημαίνει ότι η διαδικασία της επεξεργασίας του ήχου πραγματοποιείται στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου και άρα κατάλαβε αυτό που άκουσε.

Διαδικασία εγκεφαλικής αναγνώρισης

Οι ερευνητές εξέτασαν την αντίδραση 250 σκυλιών από διάφορες ράτσες στην εντολή «έλα». Και βρήκαν πως όταν μια εντολή δίνεται χωρίς η φωνή να μεταδίδει συναίσθημα το 80% των σκύλων γύρισε το κεφάλι προς τα δεξιά, γεγονός που υποδηλώνει ότι επικεντρώνονταν στις λέξεις, όχι στο συναίσθημα. Αν οι εντολές δίνονταν σε συναισθηματικό τόνο, και με λόγια λίγο ακατάληπτα, τα περισσότερα τα σκυλιά έστρεψαν το κεφάλι τους προς τα αριστερά. Οι ερευνητές λένε ότι οι σκύλοι μπορεί να μην καταλαβαίνουν όσα τους λέμε αλλά προσέχουν αυτό που τους λέμε.

«Τα σκυλιά δεν προσέχουν μόνο το ποιος τους μιλάει, αλλά και τον τρόπο που τους μιλάει και το τι τους λέει» εξηγεί η Βικτόρια Ράτκλιφ, από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Σάσεξ. «Δεν ξέρουμε ακριβώς πόσο μάς καταλαβαίνουν οι σκύλοι αλλά είμαστε βέβαιοι ότι αντιδρούν στις προφορικές πληροφορίες που λαμβάνουν, και ανάλογα με το αν αυτές είναι γνώριμες ή όχι, τις επεξεργάζονται σε διαφορετικές περιοχές του μυαλού τους».

«Τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα και δείχνουν ότι η επεξεργασία των ήχων στον εγκέφαλο του σκύλου μοιράζεται ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια, όπως συμβαίνει και στο άνθρωπο» λέει ο δρ Ντέιβιντ Ρέμπι που συμμετείχε στη μελέτη.

Αν και τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν ότι τα σκυλιά διαθέτουν γλωσσικές ικανότητες, δείχνουν όμως ότι είναι σε θέση να επεξεργάζεται γνώριμες εντολές, γεγονός που ενδεχομένως να αποτελεί ικανότητα που απέκτησε ο σκύλος κατά την εξημέρωσή του.

Δείτε επίσης