Ασπεργίλλωση μπορεί να προκαλέσει το στέγνωμα των ρούχων στο σπίτι

aspergillosh spiti 4Το στέγνωμα των ρούχων στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σοβαρό άσθμα, προειδοποιούν οι γιατροί.

Οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για σπόρους του Aspergillus fumigatus (σπόρια του μύκητα της ασπεργίλλωσης) που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις στους πνεύμονες. Τα στίγματα μούχλας που βλέπουμε καμιά φορά σε σπίτια οφείλονται στα σπόρια του συγκεκριμένου μύκητα.

Η ασπεργίλλωση είναι λοίμωξη που προκαλείται από ποικιλία ειδών του γένους μυκήτων Aspergillus – μύκητας του εδάφους, που ενδημεί σε όλα τα πλάτη της γης.

Ο ασπέργιλλος βρίσκεται στο σάλιο πολλών υγιών ατόμων αλλά μόνο σε λίγους ανθρώπους  προκαλεί την ασθένεια, ανάλογα με την ανοσολογική κατάστασή τους.

Ο μήκυτας προσβάλλει συνήθως την τραχεία, τα ιγμόρεια και τους πνεύμονες, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί και σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.  Οι ασθενείς εμφανίζουν βήχα, πλευρωδυνία, πυρετό, δύσπνοια και ταχύπνοια. Σε μερικούς ασθματικούς ασθενείς αναπτύσσεται υπερευαισθησία ή αλλεργική ασπεργίλλωση, που προκαλεί βρόγχοσπασμο και παραγωγή τραχειοβροιγχικών εκκρίσεων.

Στις επιπλοκές περιλαμβάνονται η απόφραξη των αεραγωγών, η αναπνευστική ανεπάρκεια, οι νεφρικές βλάβες και η αιμορραγία στους πνεύμονες. Ενδέχεται ακόμη να υπάρξει μη ανταπόκριση στα φάρμακα κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Πάντως, η σπεργίλλωση δεν είναι μεταδοτική και δεν μπορεί να διαδοθεί μεταξύ ανθρώπων ή ζώων.

Ο ασπέργιλλος αναπτύσσεται με την υγρασία

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ντέιβιντ Ντέννινγκ από το Εθνικό Κέντρο Ασπεργίλλωσης στο Μάντσεστερ της Βρετανίας, τα ρούχα όταν στεγνώνουν πάνω στα καλοριφέρ αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας στο δωμάτιο κατά 30%, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας.

«Μια μπουγάδα βρεγμένων ρούχων περιέχει σχεδόν 2 λίτρα νερό, το οποίο ελευθερώνεται στον αέρα κατά το στέγνωμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι, είτε έχουν ανοσία στον μύκητα της ασπεργίλλωσης που αναπτύσσεται σε συνθήκες υγρασίας, είτε το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να καταπολεμήσει τη λοίμωξη», λέει ο Ντέννινγκ.

«Όμως στους πάσχοντες από άσθμα ο μύκητας της ασπεργίλλωσης μπορεί να προκαλέσει βήχα και συριγμό, ενώ σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, οι πάσχοντες από AIDS και τα άτομα που έχουν αυτόάνοσα νοσήματα, υπάρχει κίνδυνος να εκδηλώσουν ασπεργίλλωση».

Ο Ντέννινγκ συμβουλεύει να στεγνώνουμε τα ρούχα σε ανοιχτό χώρο, ή σε ειδικό στεγνωτήριο ή να φροντίσουμε όταν το στέγνωμα γίνεται μέσα στο σπίτι, να αποφεύγεται η κρεβατοκάμαρα και το σαλόνι, και να έχουμε τα παράθυρα ανοιχτά.

Να σημειωθεί ότι, μελέτη που έγινε στη Γλασκώβη διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των των σπιτιών σ’ αυτή την πόλη έχει υψηλά επίπεδα υγρασίας. Το ένα τρίτο αυτής της υγρασίας αποδίδεται στο στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι.

Δείτε επίσης