Τεστ δείχνει τον καρκίνο του αίματος πέντε χρόνια πριν

blood-test 4 karkinosΜια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει στο αίμα του καρκίνο πέντε έτη πριν τα συμπτώματα της νόσου γίνουν εμφανή, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συμβεβλημένα νοσοκομεία, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με αρκετές μεταλλάξεις στο αίμα τους έχουν 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του αίματος αργότερα στη ζωή τους.

Οι ηλικιωμένοι είναι γνωστό ότι έχουν περισσότερες μεταλλάξεις στο αίμα τους κι αυτό διότι τα γηραιότερα άτομα έχουν γηραιότερα κύτταρα του αίματος.

Ωστόσο, όταν πολλές μεταλλάξεις κυττάρων του αίματος βρίσκονται σε ένα νεότερο άτομο τότε αυτά μπορεί να έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών όπως είναι η λευχαιμία, το λέμφωμα και το μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο μέσα στην επόμενη πενταετία.

Το τεστ αίματος και πρόληψη

Η περισσότερη γενετική έρευνα για τον καρκίνο μέχρι σήμερα έχει επικεντρωθεί στους προχωρημένους καρκίνους.

Αλλά οι δύο νέες μελέτες εξέτασαν τις μεταλλάξεις που τα κύτταρα αποκτούν με την πάροδο του χρόνου. Εξέτασαν δείγματα DNA στο αίμα ατόμων που δεν είναι γνωστό ότι πάσχουν από καρκίνο του αίματος ή άλλες διαταραχές.

Αμφότερες οι ομάδες βρήκαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δειγμάτων αίματος που παρουσίαζαν πολλές μεταλλάξεις αποτελούσε δείκτη για την εμφάνιση καρκίνων του αίματος.

Ο καρκίνος αποτελεί το τελευταίο στάδιο μιας διαδικασίας και μέχρι να καταστεί ανιχνεύσιμος, έχουν συσσωρευθεί στα κύτταρα μεταλλάξεις επί πολλά έτη. Αυτό που επιτυγχάνει το νέο τεστ είναι να τον ανιχνεύσει σε ένα πρώιμο στάδιο.

«Οι άνθρωποι συχνά σκέφτονται για την ασθένεια σε μαύρο και άσπρο – ότι υπάρχει ή όχι μια  ασθένεια- αλλά στην πραγματικότητα οι περισσότερες ασθένειες εξελίσσεται σταδιακά σε διάστημα μηνών ή ετών, λέει ο Steven McCarroll από το Harvard Medical School, επίκουρος καθηγητής και ο κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Τα άτομα με αρκετές μεταλλάξεις του αίματος βρέθηκαν επίσης να έχουν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι ερευνητές που εμπλέκονται στη μελέτη τόνισαν ότι δυστυχώς το τεστ αίματος δεν έχει σήμερα κανένα κλινικό όφελος καθώς δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμες θεραπείες που θα αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του αίματος σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους.

Ωστόσο, λένε ότι τα αποτελέσματα ανοίγουν την πόρτα σε εντελώς νέες κατευθύνσεις για την έρευνα σχετικά με τον καρκίνο του αίματος: προς την έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν έναν τρόπο για να προσδιοριστούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή οι άνθρωποι που έχουν πολύ υψηλότερη πιθανότητα από το μέσο όρο να εμφανίσουν καρκίνο του αίματος. Αυτές οι ομάδες θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο μελλοντικών στρατηγικών πρόληψης», δήλωσε ο McCarroll.

Και πρόσθεσε: «Η αφθονία αυτών των μεταλλαγμένων κυττάρων θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως ένα  βιοδείκτη – όπως είναι η κακή χοληστερίνη LDL είναι για καρδιαγγειακή νόσο».

Δείτε επίσης