Πνιγμός, μια κύρια αιτία θανάτου στα παιδιά

pnigmos paidia 4Παγκοσμίως, περισσότεροι από 40 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε ώρα από πνιγμό, δηλαδή 40 άτομα την ώρα ή 1 άτομο κάθε 90 δευτερόλεπτα.

Το 2012 καταγράφηκαν 372.000 θάνατοι από πνιγμό σε όλο τον κόσμο αλλά τα στοιχεία μπορεί να είναι στην πραγματικότητα υψηλότερα. Oι ειδικοί λένε ότι πρόκειται είναι ένα σοβαρό και παραμελημένο θέμα δημόσιας υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι ο πνιγμός είναι ανάμεσα στις πρώτες 10 αιτίες θανάτου στα  παιδιά παγκοσμίως. Παρ ‘όλα αυτά, δεν υπάρχουν στρατηγικές πρόληψης ώστε να μειωθεί το «τρομερά υψηλό ποσοστό θανάτου» από πνιγμό.

Η Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, δήλωσε: «Είτε πρόκειται για μικρά παιδιά που γλιστρούν και πέφτουν απαρατήρητα σε μια λίμνη ή πισίνα, είτε για εφήβους που κολυμπούν υπό την επήρεια αλκοόλ , είτε πρόκειται για επιβάτες πλοίων που αναποδογυρίζουν και κοινότητες που πλήττονται από πλημμύρες, οι θάνατοι από πνιγμό συνεχίζουν να αυξάνονται».

Οι θάνατοι από πνιγμό φτάνουν σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών από υποσιτισμό και είναι περισσότεροι από εκείνους της ελονοσίας. Περισσότερο από το 90% των θανάτων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.  Στις χώρες αυτές οι άνθρωποι έχουν στενή καθημερινή επαφή με το νερό για την εργασία τους, τις μεταφορές ή τη γεωργία.

Περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε δίκτυο παροχής νερού, που σημαίνει ότι πηγάδια ή λιμνούλες και άλλα συστήματα επιφανειακών υδάτων είναι οι μοναδικές πηγές για πόσιμο νερό, το πλύσιμο και το μαγείρεμα. Υπάρχει κίνδυνος από ανοιχτά φρεάτια, και τάφρους.

Πρόληψη στα παιδιά

Ένας άλλος βασικός παράγοντας κινδύνου είναι η έλλειψη επαρκούς εποπτείας στα βρέφη και τα μικρά παιδιά.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι τα μικρά παιδιά μπορούν να πνιγούν ακόμα και σε σκάφη ή μέρη όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να σκεφτούν ότι είναι επικίνδυνα, όπως ένας κουβάς ή μια τουαλέτα. Και χρησιμοποιεί το παράδειγμα το Μπανγκλαντές, όπου ο πνιγμός αντιπροσωπεύει σήμερα το 43% των θανάτων στα παιδιά ηλικίας 1-4 ετών.

Ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι μια σειρά από πολιτικές πρόληψης θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή για τους πνιγμούς στα παιδιά συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της εποπτείας από τους ενήλικες.

Πρέπει να ξέρετε πω ένα παιδί χάνει τις αισθήσεις του μετά από 2 λεπτά κάτω απ’ το νερό. Πολλοί πνιγμοί παιδιών λαμβάνουν χώρα στις οικιακές πισίνες ή μπανιέρες. Για να μειώσετε την πιθανότητα του πνιγμού, ακολουθήστε αυτά τα προληπτικά μέτρα:

  • Μην αφήνετε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας μόνο στην μπανιέρα.
  • Μην αφήνετε το παιδί σας να κολυμπά στην πισίνα χωρίς την επίβλεψη από ενήλικο.
  • Εάν έχετε εξωτερική πισίνα,, βάλτε ένα φράχτη προστασίας γύρω της.

Άλλες φορές ο πνιγμός προέρχεται από ασφυξία. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας βάζουν τα πάντα στο στόμα τους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πνίξιμο. Για να προλάβετε ένα ατύχημα πνιγμού στο παιδί σας:

  • Επιλέξτε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια του παιδιού σας δεν έχουν χαλαρά κουμπιά ή μυτερές άκρες.
  • Αποφύγετε να δίνετε τροφή στο παιδί σας που μπορεί να του κολλήσει στο λαιμό. Τέτοιες τροφές είναι ολόκληρα λουκάνικα, πόπκορν, ξηροί καρποί, σκληρά γλυκά, φιστικοβούτυρο και ωμά καρότα.
  • Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να τρώει φαγητό μακριά από το τραπέζι τρέχοντας.
  • Φροντίστε τα ριχτά υφάσματα και τα κορδόνια των παραθύρων να είναι ασφαλή.

Για τους ενήλικες, η υψηλή επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως η κατανάλωση αλκοόλ είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου.

Γενικές πολιτικές πρόληψης περιλαμβάνουν την ανέγερση εμποδίων κοντά σε υδάτινα μέρη. Απαιτούνται επίσης αυστηρότεροι κανονισμοί όσον αφορά τις βαρκάδες και τα ταξίδια στη θάλασσα. Τέλος, συνιστάται μεγαλύτερη κατάρτιση στην από στόμα-με-στόμα ανάνηψη και συμπίεση στο στήθος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση περισσότερων ανθρώπων που πνίγονται.

Δείτε επίσης