Η μεγάλη παχυσαρκία της μητέρας αυξάνει τον κίνδυνο βρεφικού θανάτου

vrefos moro 4 paxysarkiaΤα μωρά που γεννιούνται από πολύ παχύσαρκες γυναίκες έχουν δυόμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σύντομα μετά τη γέννηση, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι οι παχύσαρκες γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν μια θνησιγένεια, και να προκληθούν προβλήματα στο μωρό τους, όπως γενετικές ανωμαλίες (π.χ. συγγενείς καρδιοπάθειες) και μεγαλύτερες πιθανότητες προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επίσης πιο πιθανό να χρειάζονται παρεμβάσεις, και να γίνει τοκετός με καισαρική τομή.

2,5 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος για ΔΜΣ πάνω από 40

Οι μέλλουσες μητέρες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά και πριν από αυτή, αποτελούν παράγοντα αυξημένου κινδύνου για το θάνατο του βρέφους τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal.

Αμερικανοί και Σουηδοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Στέφαν Γιόχανσον της Μονάδας Κλινικής Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, αποδίδουν το 11% των θανάτων των μωρών στο ότι η μητέρα ήταν πολύ παχύσαρκη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πριν από αυτή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν πάνω από 1,8 εκατομμύρια γεννήσεις κατά την περίοδο 1992 – 2010.

Οι γυναίκες κατατάχθηκαν ανάλογα με το Δείκτη Μάζας Σώματος στην αρχή της εγκυμοσύνης: λιποβαρείς (κάτω του 18,5), φυσιολογικό βάρος (18,5 – 25), υπέρβαρες (25 – 30), παχύσαρκες πρώτου βαθμού (30 – 35), παχύσαρκες δευτέρου βαθμού (35 – 40) και παχύσαρκες τρίτου βαθμού (άνω του 40).

Συνολικά καταγράφηκαν 5.428 θάνατοι (2,9 μωρά ανά 1.000). Τα δύο τρίτα των βρεφικών θανάτων συνέβησαν μέσα στις πρώτες 28 ημέρες ζωής του μωρού.

Η ανάλυση έδειξε ότι υπήρχε συσχέτιση ανάμεσα στο βάρος της εγκύου και στον κίνδυνο θανάτου του βρέφους. Για τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος οι θάνατοι ήταν 2,4 ανά 1.000 νεογνά ενώ στις παχύσαρκες τρίτου βαθμού το ποσοστό θανάτων ήταν περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερο (5,8 θάνατοι ανά 1.000 παιδιά).

Οι συνήθεις αιτίες βρεφικής θνησιμότητας ήταν γενετικές, ασφυξία, λοιμώξεις, σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) κ.α.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το μωρό και την έγκυο γυναίκα

Οι περισσότερες γυναίκες που είναι υπέρβαρες έχουν μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Όμως, σύμφωνα με την τις έρευνες τα μωρά που γεννιούνται από γυναίκες με ΔΜΣ πάνω από 30 είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα, όπως:

  • θνησιγένεια
  • γενετικές ανωμαλίες (συγγενής ανωμαλία)
  • μεγαλύτερη πιθανότητα προβλημάτων υγείας αργότερα στη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του διαβήτη

Η έγκυος γυναίκα είναι επίσης πιο πιθανό να χρειαστεί καισαρική τομή. Άλλα προβλήματα για την έγκυο γυναίκα περιλαμβάνουν:

  • διαβήτη κύησης
  • υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος και προεκλαμψία
  • θρόμβοι αίματος
  • λοίμωξη (ούρα και λοιμώξεις μετά καισαρική πληγή)
  • αιμορραγία μετά τον τοκετό
  • προβλήματα με το θηλασμό
  • μωρό με ασυνήθιστα υψηλό βάρος γέννησης

Δείτε επίσης