Χριστούγεννα 2014: «Μποέμ» και «Καρυοθραύστης» στη Λυρική Σκηνή

mpoem1Η συγκλονιστική Μποέμ του Τζάκομο Πουτσίνι και ο Καρυοθραύστης του Τσαϊκόφσκι, το απόλυτο χριστουγεννιάτικο παραμύθι- θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Δύο παλαιότερες παραγωγές της που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.

Η συγκλονιστική Μποέμ του Τζάκομο Πουτσίνι θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της Χριστουγεννιάτικης περιόδου στις 9, 10, 11, 12, 13, 14, 28, 30 και 31 Δεκεμβρίου 2014 στο θέατρο Ολύμπια. Μία από τις παλαιότερες παραγωγές της που αγαπήθηκαν από το κοινό, σε σκηνοθεσία της Λίνα Βερτμίλερ και μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.

Εικόνες που μοιάζουν βγαλμένες από νοσταλγικές καρτ-ποστάλ γεμάτες χρώμα, με σκηνικά και κοστούμια εμπνευσμένα από το Παρίσι του Τουλούζ-Λωτρέκ, θα ζωντανέψουν και πάλι στο Θέατρο Ολύμπια. Η υπόθεση αφορά τον έρωτα ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και στη ράφτρα Μιμή με φόντο το παγωμένο Χριστουγεννιάτικο Παρίσι, από τη στιγμή που συναντιούνται έως το θάνατο της κοπέλας από φυματίωση.

H ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων, O Καρυοθραύστης του Τσαϊκόφσκι, σε χορογραφία Ρενάτο Τζανέλα επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή από τις 20 Δεκεμβρίου και για 8 παραστάσεις έως τις 11 Ιανουαρίου 2015.

Η παράσταση που «σπάει ταμεία» κάθε φορά που παρουσιάζεται, επιστρέφει μέσα στην περίοδο των γιορτών στο Θέατρο Ολύμπια με το Μπαλέτο και την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό τη διεύθυνση των Γιώργου Βράνου και Ζωής Τσόκανου.

Πρόκειται για μια λαμπερή παραγωγή με θεαματικά σκηνικά και πλούσια κοστούμια που μεταφέρει το κοινό στον κόσμο του παραμυθιού. Η συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ, είναι ένα από τα πιο συγκινητικά στοιχεία της παράστασης. Στον Καρυοθραύστη αναδεικνύονται οι σπουδαίες δυνατότητες των διαπρεπών χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ, ενώ χάρη στις τέσσερις διαφορετικές διανομές το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει και να απολαύσει τους καταξιωμένους αλλά και τους νεότερους χορευτές του συνόλου.

Ο Καρυοθραύστης δικαίως θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα του ρεπερτορίου, αφού η συναισθηματική δύναμη και η θεατρικότητα της μουσικής του Τσαϊκόφσκι μαγεύουν το κοινό.

Η συγκεκριμένη ονειρική χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα πρωτοπαρουσιάστηκε το 2000 στην Κρατική Όπερα της Βιέννης. Το 2012 ο Τζανέλα χορογράφησε ξανά τον Καρυοθραύστη ειδικά για το μπαλέτο της ΕΛΣ, σε μια εντυπωσιακή παραγωγή που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς.

Επίσης τα απογεύματα στο φουαγιέ της Λυρικής θα συνεχιστούν και τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο 2014 – 2015. Οι συναυλίες θα πραγματοποιούνται την πρώτη και την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, στις 18:00 στο γνώριμο στους φίλους της Όπερας φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια, με γενική είσοδο στα €5.

Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, οι σολίστ Σπύρος Κοντός στο όμποε και Λητώ Θώμου στο πιάνο, θα παρουσιάσουν έργα με υψηλές μουσικές και δεξιοτεχνικές απαιτήσεις από τα σημαντικότερα στην ανθολογία του μουσικού ρεπερτορίου του 20ου αιώνα, των Πάουλ Χίντεμιτ, Πάβελ Χάας, Μπέντζαμιν Μπρίττεν και Δημήτρη Δραγατάκη.

Την τελευταία Κυριακή του μήνα στις 28 Δεκεμβρίου θα ακουστούν ελληνικές και ιταλικές καντσονέτες του Μεσοπολέμου με τους: Χαράλαμπο Βελισσάριο -τενόρος και Δαυίδ Ναχμία -πιάνο.

Δείτε επίσης