Κάθε επιπλέον κιλό αλλάζει τα αποτελέσματα στις εξετάσεις αίματος

zygaria 4 i kiloΌταν κάποιος είναι λεπτός μπορεί να σκεφθεί ότι δεν έχει σημασία αν πάρει ένα κιλό παραπάνω. Αλλά όταν πρόκειται για την υγεία, ακόμα και ένα κιλό έχει την επίπτωσή του κι αυτό φαίνεται στις εξετάσεις αίματος.

Κάθε επιπλέον κιλό επηρεάζει τα αποτελέσματα στις αναλύσεις αίματος κι αυτό ισχύει για όλους, είτε για τους υπέρβαρους είτε για τους αδύνατους. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που έγινε από Φινλανδούς και Βρετανούς ερευνητές και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLoS Medicine».

Όπως έδειξε η μελέτη, τα επίπεδα των διαφόρων δεικτών του αίματος που σχετίζονται με την καρδιοπάθεια, το διαβήτη τύπου 2, τα προβλήματα με το συκώτι και άλλες διαταραχές, αυξάνονται ανάλογα με το σωματικό βάρος. Η διαφορά φαίνεται ακόμα και με ένα κιλό παραπάνω.

Ακόμα και ένα κιλό μετράει

Η μελέτη ανέλυσε δείγματα αίματος από 12.664 άτομα ηλικίας 16-39 ετών, που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ήταν υπέρβαροι. Μετρήθηκαν 67 ουσίες του αίματος που σχετίζονται με την υγεία και το συμπέρασμα ήταν πως όσο περισσότερα κιλά ζυγίζει κάποιος, τόσο χειρότερο για την υγεία του.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα άτομα αυτά για 5-6 χρόνια για να δουν τι επίπτωση μπορεί να έχει η αύξηση του βάρους. Διαπίστωσαν πως ακόμα και με λίγο παραπάνω πάχος, πολλοί δείκτες του αίματος επιδεινώνονταν. Ακόμα και με ένα κιλό οι δείκτες ήταν αυξημένοι και αυτό συνέβαινε ανεξάρτητα από το αν κάποιος ήταν αδύνατος, είχε κανονικό βάρος ή ήταν υπέρβαρος.

Από την άλλη μεριά, όσοι εθελοντές παρουσίασαν έστω και μικρή απώλεια βάρους, είχαν ανάλογες βελτιώσεις στις εξετάσεις αίματος.

«Τα ευρήματα φανερώνουν πως κάθε κιλό μετράει για την υγεία μας», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Πήτερ Βουρτζ, από το Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Oulu, στην Φινλανδία.

Δείτε επίσης