Η ένταξη σε κοινωνικές ομάδες κάνει καλό στην ψυχική υγεία

koinokikothta monaxia 4

To να έχει κανείς μια ισχυρή ταύτιση με μια κοινωνική ομάδα, όπως είναι μια χορωδία ή ένα αθλητικό σωματείο, μπορεί να τον προστατέψει από τις ψυχικές ασθένειες.

Αυτό είναι το πόρισμα δύο μελετών από τον καθηγητή Φάμπιο Σάνι και τους συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Dundee, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο του τμήματος της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας Κλινικής Ψυχολογίας στη Γλασκώβη.

Ο Σάνι και οι συνεργάτες του διερεύνησαν την σχέση του αισθήματος του ανήκειν σε μια ομάδα και της ψυχικής υγείας. Και συμπέραναν ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ομάδων που ταυτίζεται κάποιος, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Οι ψυχολόγοι μελέτησαν 1.814 ενήλικες και 1.111 μαθητές. Στην ομάδα των ενηλίκων ερευνήθηκε ο βαθμός που κάποιος αισθανόταν ότι ανήκει σε μια ομάδα, είτε αυτή ήταν η οικογένειά του, είτε άλλη κοινωνική ομάδα. Οι ερευνητές συσχέτισαν τον βαθμό ταύτισης των εθελοντών στην κοινωνική ομάδα, με το ιατρικό ιστορικό τους και το αν είχε λάβει αντικαταθλιπτικά φάρμακα το τελευταίο εξάμηνο.

Στην ομάδα των μαθητών αξιολογήθηκε κατά πόσο κάποιος ταυτιζόταν με την οικογένειά του, με τους φίλους του και με τις παρέες και το σχολείο. Η αξιολόγηση αυτή συσχετίστηκε με την εκδήλωση τυχόν ψυχολογικών προβλημάτων.

Όσο πιο “ενταγμένοι” τόσο καλύτερα

Στην περίπτωση των ενηλίκων διαπιστώθηκε πως όσοι ένιωθαν να μην ταυτίζονται με κάποια κοινωνική ομάδα, αντιμετώπιζαν 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Επίσης είχαν τριπλάσια πιθανότητα να έχουν πάρει αντικαταθλιπτικά χάπια το τελευταίο εξάμηνο, έναντι αυτών που αισθάνονταν να ταυτίζονται με την οικογένεια, την τοπική κοινότητα ή κάποια άλλη κοινωνική ομάδα.

Στην περίπτωση των μαθητών, όσοι δεν ταυτίζονταν με κάποια παρέα ή άλλη ομάδα, εμφάνιζαν τετραπλάσια πιθανότητα εκδήλωσης ψυχολογικού στρες έναντι των συνομηλίκων τους, που δήλωναν εντεταγμένοι σε ομάδες και κοινωνικά δίκτυα.

Η διαπίστωση ότι όσο πιο εντεταγμένος είναι κανείς στις διάφορες κοινωνικές ομάδες, τόσο λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα εμφανίζει, ισχύει ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία ή την οικονομική κατάσταση.

«Η ομαδική ζωή μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους προστασία από την κατάθλιψη. Αυτό όμως συμβαίνει μόνο όταν κάποιος νιώθει να ταυτίζεται με κοινωνικές ομάδες. Με όσες περισσότερες ομάδες ταυτίζεται κανείς, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να είναι καλύτερη η ψυχική υγεία του», δήλωσε ο Σάνι.

Δείτε επίσης