Γιατί η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για πνευμονία

obese paxysarkia 4Τον Μάρτιο του 2014 πέθανε σε ηλικία 44 ετών ο Βρετανός Κιθ Μάρτιν, ο οποίος είχε φτάσει κάποια στιγμή στα 444 κιλά. Τους τελευταίους 32 μήνες της ζωής του ο Μάρτιν έκανε δραστική δίαιτα και είχε υποβληθεί σε επέμβαση στομάχου. Κατάφερε να χάσει 196 κιλά αλλά τελικά πέθανε από πνευμονία.

Η περίπτωση του Μάρτιν έφερε στο φως τη σχέση της παχυσαρκίας με την πνευμονία. Η ασθένεια προσβάλλει 450 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως οδηγώντας στο θάνατο 4 εκατομμύρια.

Η σχέση παχυσαρκίας και πνευμονίας

Η παχυσαρκία, ακόμα και όταν δεν είναι νοσογόνος, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο της πνευμονίας για τους παρακάτω λόγους:

  • Μειώνει για μηχανικές αιτίες τον αερισμό των πνευμόνων. Τα επιπλέον κιλά ωθούν το διάφραγμα προς τον θώρακα (το διάφραγμα είναι ο μυς που χωρίζει τον θώρακα από την κοιλιά και συμβάλλει κατά 80% στην καλή αναπνευστική λειτουργία).  Συγχρόνως, βαραίνει το θωρακικό τοίχωμα και έτσι δεν μπορεί ο θώρακας να κινηθεί προς τα κάτω ή προς τα έξω. Τελικά, η αναπνοή γίνεται ρηχή και ο οργανισμός δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο, με συνέπεια να υπάρχει νωθρότητα, υπνηλία, υπνική άπνοια και άλλα συμπτώματα.
  •  Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο παλινδρόμησης του φαγητού που βρίσκεται στο στομάχι και της εισροής του στους πνεύμονες. Η εισρόφηση υγρών από το στομάχι μπορεί να προκαλέσει χημικό έγκαυμα στους πνεύμονες λόγω των οξέων του στομαχιού και έτσι εισβάλλουν μικρόβια που προκαλούν πνευμονία.
  •  Εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Επηρεάζει κυρίως τα Τ και τα Β λεμφοκύτταρα, που είναι υπεύθυνα για την καταστροφή ιών και βακτηρίων.
  •  Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2. Οι ασθένειες αυτές εξασθενούν κι άλλο το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο μέσος άνθρωπος έχει 1% κίνδυνο κάθε χρόνο να εκδηλώσει πνευμονία αλλά το ποσοστό  αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας, για παράδειγμα στους ηλικιωμένους το ποσοστό μπορεί να είναι 10% όταν πάσχουν από χρόνια ασθένεια. Οταν όμως ένας άνθρωπος είναι παχύσαρκος, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Να σημειωθεί ότι η πνευμονία είναι μια από τις επιπλοκές της γρίπης. Η παχυσαρκία συσχετίζεται στενά με γρίπη κάτι που φάνηκε στην τελευταία επιδημία γρίπης εξαιτίας του ιού Η1Ν1, κατά τη διετία 2009-2010.

Η παχυσαρκία είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια και ως τέτοια εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Γι’ αυτό οι παχύσαρκοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου όσον αφορά τη γρίπη και πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο το αντιγριπικό εμβόλιο. Μαζί με το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να εμβολιαστούν και για τον πνευμονιόκοκκο, το βακτήριο που προκαλεί συχνά πνευμονία.

Στην περίπτωση του Μάρτιν, η πνευμονία ίσως εμφανίστηκε και για ένα άλλο λόγο. Το απότομο αδυνάτισμα σε σύντομο χρονικό διάσημα προκαλεί στρες στον οργανισμό και εξασθενεί ακόμα περισσότερο το ανοσοποιητικό σύστημα.

Δείτε επίσης