Πως το Σαββατοκύριακο μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας

savvato 4 ygeiaΤο Σαββατοκύριακο για άλλους σημαίνει ξεκούραση και χαλάρωση και για άλλους σφιχτό πρόγραμμα κοινωνικών και εργασιακών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αλλαγή του προγράμματος ζωής που επέρχεται το Σαββατοκύριακο μπορεί μερικές φορές να επηρεάσει με διάφορους τρόπους την υγεία μας.

Αποχαιρετισμός στη δίαιτα

Το Σαββατοκύριακο συνοδεύεται συνήθως από διατροφική χαλαρότητα: με άλλα λόγια, η δίαιτα μπαίνει στο «ψυγείο» ως τη Δευτέρα.

«Το Σαββατοκύριακο βγαίνουμε εκτός προγράμματος σε θέματα διατροφής, κάτι που σημαίνει ότι η δίαιτα αυτό το διήμερο αποτελεί άθλο. Υπάρχει και το αίσθημα της ανταμοιβής: δούλεψα σκληρά τις προηγούμενες μέρες, άρα μπορώ να φάω κάτι που λαχταράω» λέει ο ψυχολόγος Κάρι Κούπερ από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ.

Πονοκέφαλος

Η αλλαγή του ημερήσιου προγράμματος το Σαββατοκύριακο μπορεί να συνοδεύεται από ημικρανία ή πονοκεφάλους, υπογραμμίζει ο Αντι Ντόσον, ειδικός σε θέματα ημικρανίας, από το Νοσοκομείο του King’s College του Λονδίνου.

«Ανκάποιος έχει συνηθίσει να τρώει μια συγκεκριμένη ώρα ή να ξυπνάει και να κοιμάται την ίδια ώρα κάθε μέρα, η αλλαγή του ημερήσιου προγράμματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε πονοκεφάλους. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα». Μια εξήγηση είναι ότι ο υποθάλαμος του εγκεφάλου – ρυθμίζει τη θερμοκρασία του οργανισμού και τα επίπεδα των ορμονών – εμφανίζει μεγάλη ευαισθησία σε αλλαγές ως προς το πρόγραμμα του οργανισμού.

Η καφεΐνη

Η ξαφνική διακοπή πρόσληψης της ημερήσιας δόσης καφεΐνης μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκέφαλο. Αν τις καθημερινές κάποιος καταναλώνει 3-4 δόσεις καφέ ή τσαγιού, τότε ο οργανισμός ενδεχομένως να μπαίνει σε κατάσταση στέρησης το Σαββατοκύριακο.

Μάλιστα η καφεΐνη ενδεχομένως να παρεμβαίνει στη δράση του νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνος για τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τις ημέρες της αποχής από τον καφέ ή το τσάι τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν και πάλι με αποτέλεσμα να πυροδοτούνται οι πονοκέφαλοι.

Προσοχή στην κηπουρική

Σε όσους επιθυμούν να αφιερώσουν τον ελεύθερο χρόνο τους στη διαμόρφωση της βεράντας ή στον κήπο, οι ειδικοί συνιστούν προσοχή, καθώς πρόκειται για σωματική άσκηση που συχνά μεταφράζεται στη μεταφορά βαριών αντικειμένων ή σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τραυματισμούς.

«Σε αντίθεση με κάποια άλλη μορφή σωματικής άσκησης, στην κηπουρική συνήθως δεν υπάρχει ζέσταμα στην αρχή. Πολλοί απλά ξεκινούν να σκάβουν με αποτέλεσμα να προκαλούν τραυματισμούς στη μέση τους», λέει ο ορθοπαιδικός Τόρι Κόχαρ, από το Νοσοκομείο Σλόαν, στο Λονδίνο.

Μακριά από το νοσοκομείο

Βρετανική μελέτη των ειδικών του Νοσοκομείου Guy’s and St Thomas’ στο Λονδίνο βρήκε ότι οι ασθενείς που μετά από εγκεφαλικό εισήχθησαν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αντιμετώπιζαν 16% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με όσους είχαν εισαχθεί κάποια άλλη μέρα.

Μια έκθεση του βρετανικού συστήματος υγείας έδειξε ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο κίνδυνος θανάτου μετά από εισαγωγή σε νοσοκομείο αυξάνεται επειδή ο αριθμός του προσωπικού είναι περιορισμένος και δεν υπάρχει πολλές φορές πρόσβαση σε εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Δείτε επίσης