Πως θα προφυλαχτείτε από την “εορταστική” γαστρεντερίτιδα

gastrenteritida giortes 4Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Η εορταστική γαστρεντερίτιδα αποτελεί ένα από τα συχνότερα παθολογικά σύνδρομα που συνδέονται με το ρεβεγιόν.

Παρά το γεγονός ότι τα ένζυμα του γαστρεντερικού σωλήνα, τα όξινα γαστρικά υγρά του στομάχου και τα ωφέλιμα μικρόβια της εντερικής χλωρίδας είναι συνήθως αποτελεσματικοί αμυντικοί φραγμοί έναντι των παθογόνων που εισέρχονται από το στόμα όταν ο πληθυσμός των παθογόνων αυτών είναι μικρός, η παρατεταμένη παραμονή των γευμάτων στο μπουφέ κατά το εορταστικό ρεβεγιόν οδηγεί συχνά σε πολλαπλασιασμό, αύξηση των παθογόνων και υπερκέραση των αμυντικών φραγμών του γαστρεντερικού σωλήνα. Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν λόγω κατανάλωσης κοινών αντιβιοτικών η φυσιολογική χλωρίδα έχει διαταραχτεί.

Τα συμπτώματα της εορταστικής γαστρεντερίτιδας είναι διάρροια, εμετός, κοιλιακό άλγος. Πυρετός, επίμονη επιγαστραλγία, αιματηρή κένωση είναι σπανιότερες εκδηλώσεις. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί είναι ποικίλοι (π.χ. ιοί, shigella, s. aureus, σαλμονέλλα, campylobacter, E. Coli, εντεροιοί, vibrios, s. Aureus).

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Η εορταστική γαστρεντερίτιδα μειώνει την ποιότητα της εορταστικής εμπειρίας και μπορεί να προληφθεί με απλά μέτρα:

  • Εάν είστε οικοδεσπότες να χρησιμοποιείτε διαφορετικά σκεύη κοπής ωμού και ψημένου κρέατος ή ψαριού. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν να πλένετε καλά τα σκεύη που χρησιμοποιήσατε αμέσως μετά την κοπή των ωμών κρεάτων και ψαριών με ζεστό νερό και σαπούνι. Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό που προσφέρετε είναι επαρκώς μαγειρεμένο και σερβίρετε το φαγητό ζεματιστό ή απευθείας από το ψυγείο χωρίς να έχει παραμείνει πάνω από δύο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Αλλάζετε συχνά τις πιατέλες στο μπουφέ και μην τοποθετείτε νέες ποσότητες φαγητού στην ήδη χρησιμοποιημένη πιατέλα όταν αδειάσει.
  • Εάν είστε καλεσμένος φροντίστε να είστε από τους πρώτους που θα δοκιμάσει τα εδέσματα. Μην καταναλώνετε ωμά, μισοψημένα τρόφιμα. Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό που σας προσφέρεται είναι ζεματιστό ή δεν έχει παραμείνει πάνω από δύο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Οικοδεσπότες ή φιλοξενούμενοι πρέπει να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Τα χέρια πρέπει να πλένονται οπωσδήποτε πριν το φαγητό πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού μετά την αφόδευση και μετά τις χειραψίες. Πλένετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι τουλάχιστον επί 20 δευτερόλεπτα χωρίς να αμελείτε τις πτυχές των δακτύλων, την περιοχή κάτω από τα νύχια, τους καρπούς, την ραχιαία και παλαμιαία επιφάνεια των χεριών. Μην αγγίζετε στόμα μύτη μάτια αυτιά με ακάθαρτα χέρια.
  • Μην καταναλώνετε αμφιβόλου προελεύσεως, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Συνιστάται αποφυγή λαίμαργης κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας φαγητού στο γεύμα, αποφυγή γρήγορου φαγητού και κακού μασήματος της τροφής

Ο ειδικός έλεγχος που θα στείλει ο μάχιμος κλινικός ιατρός στα μη αυτοπεριοριζόμενα σύνδρομα, προς ακριβή ταυτοποίηση του παθογόνου αιτίου ποικίλλουν, αναλόγως της κλινικής εικόνας, του γενικού status της υγείας του κάθε οργανισμού, αλλά και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με παράγοντες όπως το είδος του τροφίμου που καταναλώθηκε, οι συνθήκες παρασκευής του τροφίμου.

Η αιτία της γαστρεντερίτιδας και ο τρόπος που το αμυντικό σύστημα αντιδρά, θα καθορίσει και το είδος της ιατρικής αντιμετώπισης, η οποία κυμαίνεται και μπορεί να είναι απλή, συμπτωματική παρακολούθηση ή θεραπεία σε ελαφρές περιπτώσεις, όμως ενδέχεται να απαιτείται και ενδονοσοκομειακή νοσηλεία σε πιο σοβαρά περιστατικά, λόγω σοβαρής αφυδάτωσης, ανοσοκαταστολής ή τοξικότατου παθογόνου.

anastasia_mosxovaki1-12Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

Δείτε επίσης