Μια ζεστή αγκαλιά προστατεύει από το κρυολόγημα και τη γρίπη

agalia griph 4Θέλετε να αποφύγετε τα κρυολογήματα; Τότε κάποιος πρέπει να σας αγκαλιάζει.

Φαίνεται πως μια αγκαλιά αποτελεί ένδειξη ψυχολογικής υποστήριξης που μειώνει το άγχος και βελτιώνει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στις ιώσεις όπως είναι το κρυολόγημα και η γρίπη. Ενδεχομένως μάλιστα να προστατεύει και από σοβαρότερες ασθένειες.

Μια μελέτη, από ερευνητές του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science βρήκε ότι η ζεστή αγκαλιά που προέρχεται από ένα αγαπημένο άτομο μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης. Μάλιστα, όσο περισσότερες αγκαλιές δέχεται κάποιος τόσο μεγαλύτερο όφελος φαίνεται να υπάρχει για την υγεία του.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Σέλντον Κοέν ζήτησαν από 400 άτομα να βαθμολογήσουν την ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη που έχουν από άλλους ανθρώπους. Επίσης τους ρώτησαν για το πόσες αγκαλιές δέχτηκαν την ημέρα που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο από τα αγαπημένα τους πρόσωπα και αν υπήρξαν στιγμές έντασης ή καυγά.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες έδωσαν στους εθελοντές σταγόνες με ιούς που προκαλούν είτε κρυολόγημα είτε κοινή γρίπη και τους έβαλαν σε καραντίνα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για να δουν τα συμπτώματα τους.

Αν και όλοι εκτέθηκαν στους ιούς, το 78% μολύνθηκε και μόνο το 31% εκδήλωσε συμπτώματα (φυσικές εκδηλώσεις της μόλυνσης). Όσοι είχαν δηλώσει ότι έχουν μεγάλη ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους τους είχαν λιγότερες πιθανότητες αρρωστήσουν.

Οι αγκαλιές συσχετίστηκαν με την προστασία της υγείας από τους ιούς. Όσοι από τους εθελοντές λάμβαναν αρκετές αγκαλιές εκδήλωσαν πιο ελαφρά συμπτώματα.

Μια ζεστή αγκαλιά την ημέρα

«Η αγκαλιά από έναν αγαπημένο άνθρωπο είναι ένδειξη βαθιάς και ουσιαστικής ψυχολογικής υποστήριξης. Συγχρόνως δρα αγχολυτικά και κατά του αισθήματος της μοναξιάς, δημιουργώντας ανακούφιση», δήλωσε ο Κοέν.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, ο ερευνητές επέλεξαν να μελετήσουν την αγκαλιά ως παράδειγμα ψυχολογικής υποστήριξης επειδή αποτελεί ένδειξη στενής και προσωπικής σχέσης με άλλα άτομα. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι όσο πιο ισχυρούς δεσμούς έχει κάποιος με άλλους ανθρώπους, τόσο πιο προστατευμένος μοιάζει να είναι από τις ιώσεις και άλλες ασθένειες.

Ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός αγκαλιών; O Κοέν λέει πως και μόνο μια ζεστή αγκαλιά την ημέρα μπορεί να κάνει το θαύμα της.

Δείτε επίσης