Η ισορροπία στο ένα πόδι αποκαλύπτει την υγεία του εγκεφάλου

200488618-001Αν δεν μπορείτε να ισορροπήσετε εύκολα στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα τότε ίσως βρίσκεστε σε κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, λένε Ιάπωνες ερευνητές.

Η δυσκολία να στέκεται κανείς στο ένα πόδι του μπορεί να υποδεικνύει ότι μικρά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια ή μικροσκοπικές αιμορραγίες έχουν ήδη συμβεί, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος για πιο σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια είναι μεγαλύτερος, ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό Stroke.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ικανότητα να στέκεται κανείς στο ένα πόδι αποτελεί καλό δείκτη για το αν υπάρχουν βλάβες στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και μειωμένη νοητική λειτουργία σε φαινομενικά υγιείς ενήλικες.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια κύρια αιτία αναπηρίας και θανάτου, και συμβαίνει όταν η ροή του αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου διακόπτεται λόγω ενός θρόμβου ή αιμορραγίας.

“Τα άτομα που παρουσιάζουν αστάθεια, ενώ στέκονται στο ένα πόδι, καθώς και προβλήματα με τα πόδια, θα πρέπει να προσέχουν, διότι αυτή η φυσική αδυναμία μπορεί να σηματοδοτεί ανωμαλίες του εγκεφάλου και πνευματική εξασθένηση,” ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Γιασουχάρου Ταμπάρα, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Γονιδιωματικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο.

Ισορροπία στο ένα πόδι και εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια

Στη μελέτη, 841 γυναίκες και 546 άνδρες, ηλικίας άνω των 50 ετών, κλήθηκαν να σταθούν στο ένα πόδι για χρονικό διάστημα μέχρι 60 δευτερόλεπτα, έχοντας τα μάτια τους ανοικτά. Επίσης, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες (MRI) εγκεφάλου για να ελεγχθεί εάν έπασχαν από εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια, ενώ συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για να αξιολογηθούν οι νοητικές λειτουργίες τους.

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια είναι βλάβες στα μικρά αγγεία του εγκεφάλου, που μειώνουν την ευλυγισία τους με συνέπεια να επηρεάζεται η ροή του αίματος. Οι βλάβες αυτές αυξάνονται με την ηλικία και αποτελούν ένδειξη αυξημένου κινδύνου για σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Μελέτες στο παρελθόν έχουν συσχετίσει την εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Ωστόσο, δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα και έτσι οι ασθενείς δεν ξέρουν ότι πάσχουν από αυτήν.

Όπως ανακάλυψαν οι Ιάπωνες ερευνητές, η ύπαρξη εγκεφαλικής μικροαγγειοπάθειας συσχετίζεται με αδυναμία ισορροπίας στο ένα πόδι για περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα, καθώς και με χαμηλές επιδόσεις σε νοητικά τεστ. Σχετίζεται ακόμα με την παρουσία μικρών εμφράκτων του εγκεφάλου, δηλαδή αποφράξεις εγκεφαλικών αγγείων που διακόπτουν την ροή του αίματος και έτσι οδηγούν σε νέκρωση κυττάρων που τροφοδοτούνται από αυτά τα αγγεία με αίμα. Τα έμφρακτα αυτά δεν προκαλούν φανερά συμπτώματα.

Ο Ταμπάρα ανέφερε ότι μεταξύ εκείνων που είχαν 2 ή περισσότερα μικρά εγκεφαλικά επεισόδια, το 30% είχε πρόβλημα εξισορρόπησης. Μεταξύ εκείνων που είχαν 1 εγκεφαλικό επεισόδιο, το 16% είχε πρόβλημα εξισορρόπησης. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι αποτελεί σημαντικό τεστ αξιολόγησης της υγείας του εγκεφάλου.

Επιπρόσθετα, η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι αγωνίζονται να σταθούν στο ένα πόδι για εκτεταμένο χρονικό διάστημα έχουν σημαντικά χαμηλότερες βαθμολογίες στη μνήμη και στη σκέψη. Να σημειωθεί ότι τα άτομα με βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και παχύτερες καρωτίδες.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός γιατρός Ρίτσαρντ Λίμπμαν, επικεφαλής της αγγειακής νευρολογίας στο North Shore-lij Health System στο Manhasset, της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι “η στένωση ή αποφράξεις των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων βαθιά μέσα στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν μικρά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια ή μικροσκοπική αιμορραγία. Αυτά τα μικρά εγκεφαλικά επεισόδια, έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην πνευματική εξασθένηση και την άνοια και έχουν συσχετιστεί με προβλήματα βάδισης και ισορροπίας”.

Η ισορροπία στο ένα πόδι, συνεπώς, είναι μια απλή μέθοδος για τον έλεγχο της εγκεφαλικής μικροαγγειοπάθειας και του κινδύνου για περαιτέρω εγκεφαλικά επεισόδια.

Δείτε επίσης