Θέλετε επίπεδη κοιλιά; Συνδυάστε προπόνηση με βάρη και αερόβια άσκηση

promonhsh varh lipos 4Ο τύπος που πάει κάθε μέρα στο γυμναστήριο και έχει εμμονή με την ανύψωση βαρών γίνεται μερικές φορές αντικείμενο εμπαιγμού.

Όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι η προπόνηση με βάρη μπορεί να αποτελεί τη συνταγή της επιτυχίας για τη διατήρηση ενός επίπεδου στομαχιού κατά στη μέση ηλικία.

Η προπόνηση με βάρη είναι πιο αποτελεσματική για τη διατήρηση ενός επίπεδου στομαχιού σε σχέση με την αερόβια άσκηση, η οποία περιλαμβάνει τρέξιμο και ποδηλασία, διαπίστωσε μια μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Βάρη και αερόβια άσκηση

Οι άνδρες που έκαναν 20 λεπτά καθημερινά προπόνηση με βάρη είχαν μικρότερη αύξηση κοιλιακού λίπους, σε σύγκριση με τους άνδρες που έκαναν αεροβική άσκηση. Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι ο συνδυασμός της προπόνησης με βάρη και της αερόβιας άσκησης οδήγησαν στα καλύτερα αποτελέσματα.

Συνολικά, οι άνδρες που έκαναν αερόβια άσκηση πήραν λιγότερο βάρος από αυτούς που έκαναν μόνο προπόνηση με βάρη. Όμως το κοιλιακό λίπος καταπολεμήθηκε καλύτερα  με τα βάρη. Οι ερευνητές λένε ότι η μέτρηση του κοιλιακού λίπους είναι ένας καλύτερος δείκτης μέτρησης της υγιούς γήρανσης από το συνολικό σωματικό βάρος.

Η επικεφαλής της μελέτης δρ Ράνια Μέκαρυ, της Σχολής Δημόσιας Υγείας Χάρβαρντ  δήλωσε: «Επειδή η γήρανση σχετίζεται με τη σαρκοπενία, δηλαδή απώλεια του όγκου των σκελετικών μυών, η μέτρηση του συνολικού σωματικού βάρους είναι ανεπαρκής για τη μελέτη της υγιούς γήρανσης. Μεγαλύτερη σημασία έχει η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης. Αυτή η μέτρηση αποτελεί έναν καλύτερο δείκτη της υγιούς σύνθεσης του σώματος μεταξύ των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας. Η προπόνηση  με βάρη και, ιδανικά, όταν αυτή συνδυάζεται με την αεροβική άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας να μειώσουν το κοιλιακό λίπος, ενώ συντελεί στη διατήρηση της μυϊκής μάζας».

Αυτή ήταν η πρώτη μακροχρόνια μελέτη που εξέτασε ένα μεγάλο δείγμα υγιών ανδρών με ένα ευρύ φάσμα δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ). Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τη σωματική δραστηριότητα, την περίμετρο της μέσης και το σωματικό βάρος 10.500 υγιών ανδρών ηλικίας 40 και άνω στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις αλλαγές στα επίπεδα δραστηριότητας των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 12 ετών για να δουν τις δραστηριότητες που είχαν την πιο σημαντική επίδραση στην περίμετρο της μέσης τους. Εκείνοι που αύξησαν την προπόνηση με βάρη κατά 20 λεπτά την ημέρα, είχαν μικρότερη αύξηση στην περιφέρεια της μέσης τους σε σύγκριση με τους άνδρες που αύξησαν κατά 20 λεπτά την ημέρα την μέτρια ή έντονη αερόβια άσκηση. Αντίθετα, αυτοί που αύξησαν την περιφέρεια της μέσης τους περισσότερο ήταν, φυσικά, όσοι κάθονταν περισσότερο μπροστά στην τηλεόραση.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Φρανκ Χου, επίσης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της προπόνησης με βάρη στη μείωση της κοιλιακής παχυσαρκίας, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος γύρω από τη μέση σας, είναι ζωτικής σημασίας να περιλάβετε στο αεροβικό σας πρόγραμμα και ασκήσεις με βάρη».

Να σημειωθεί ότι το 2012, μια άλλη αμερικανική μελέτη έδωσε στους άνδρες έναν επιπλέον λόγο για να διατηρούν γυμνασμένο σώμα. τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Η τακτική προπόνηση με βάρη μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 έως και 34%. Η πρόσθεση αερόβιας άσκηση, όπως το γρήγορο περπάτημα ή το τρέξιμο, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερα οφέλη.

Δείτε επίσης