Το ασφαλιστικό βιογραφικό σας στο www.atlas.gov.gr

Από τις 29 Δεκεμβρίου 2014 θα έχει ο καθένας πρόσβαση στο ασφαλιστικό βιογραφικό του μέσω υπολογιστή. Αριθμός ενσήμων, ενημέρωση για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, υπολογισμός ύψους σύνταξης, ακόμη και στις σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, θα εμφανίζονται στην οθόνη με το πάτημα ενός πλήκτρου.

Ανακοινώνοντας την έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος «Άτλας» που προς το παρόν «κρατά» το ασφαλιστικό προφίλ από το 1994 έως σήμερα, για 5,35 εκατομμύρια ασφαλισμένους στη χώρα, ενώ μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί το 100% της καταγραφής και για τα έτη πριν το 1994, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης μίλησε για ακόμη ένα «άθλο του υπουργείου Εργασίας».

Κλικ στο www.atlas.gov.gr

Στην νέα ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 22,8 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης, από την 1η-1-1994 μέχρι σήμερα, δίνοντας στο σύνολο των ασφαλισμένων εργαζόμενων της χώρας τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση μέσω ατομικών ψηφιακών λογαριασμών στο «ασφαλιστικό τους προφίλ».

Οι ασφαλισμένοι αρκεί μόνο να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.atlas.gov.gr να επιλέξουν «Ασφαλιστικό Βιογραφικό» και να καταχωρήσουν τους κωδικούς τους στο Τaxis και τον ΑΜΚΑ τους.

Με τον τρόπο αυτό θα εμφανιστούν στην οθόνη τους συνοπτικά τα διαστήματα ασφάλισης σε κάθε φορέα και με την επιλογή εκτύπωση θα μπορούν να δουν αναλυτικά την πλήρη ανάλυση του χρόνου ασφάλισης.

Έτσι, μεταξύ άλλων, μπορούν να εκτιμήσουν το συνολικό χρόνο ασφάλισης τους, να διαπιστώσουν έγκαιρα πιθανές ελλείψεις ή σημεία που χρήζουν διόρθωσης, αλλά και να παρακολουθούν κάθε μήνα την απρόσκοπτη ενημέρωση του λογαριασμού τους, όπως ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Χρήστος Χάλαρης.

Ο Ενιαίος Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης συγκεντρώνει σήμερα δεδομένα με ποσοστό αξιοπιστίας άνω του 95% από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ και τους 2 μεγαλύτερους τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, εξήγησε ο κ. Χάλαρης.

Σύντομα θα ενταχθούν και το ΝΑΤ, οι υπόλοιποι τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τα επικουρικά ταμεία, ενώ σταδιακά τα δεδομένα όλων των φορέων θα εμπλουτίζονται και για το διάστημα προ του 1994, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η καταγραφή για τα έτη πριν το 1994 θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.

Για όσα δεδομένα διαπιστώθηκαν προβλήματα αξιοπιστίας αυτά έχουν σημανθεί κατάλληλα και θα ακολουθήσει νέα επεξεργασία σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς εντός του Ιανουαρίου χωρίς να υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους ασφαλισμένους, καθησύχασε ο κ. Χάλαρης.

Έκδοση σύνταξης σε λίγες ημέρες στο τέλος 2015

Στην πλήρη του ανάπτυξη στο τέλος του 2015, το σύστημα ‘ΑΤΛΑΣ’ μπορεί να μετατρέψει την πλέον χρονοβόρα διοικητική διαδικασία της απονομής σύνταξης σε υπόθεση λίγων ημερών, τόνισαν ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης και ο Χρήστος Χάλαρης.

Όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός, εντός του 2015 θα ολοκληρωθεί και η δημιουργία του Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων, μέσω του οποίου θα εκδίδονται οι συντάξεις για όλα ανεξαιρέτως τα Ταμεία σε λίγες μόλις ημέρες.

«Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» οφείλεται και η οριστική κατάργηση της θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας, καθώς το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης ενημερώνει on line τους παρόχους υγείας σε όλη την Ελλάδα για την ασφαλιστική ικανότητα του συνόλου των άμεσων και έμμεσων ασφαλισμένων της χώρας» πρόσθεσε ο υπουργός.

Δείτε επίσης